“Allâh nije u stanju učiniti sve” (Zâkir Nâik)

Za objašnjenje i odnos Ahl-us-Sunnah prema ovome kliknite OVDJE i OVDJE

YouTube video možete pogledati OVDJE

Izvor:

[Zâkir Nâik je rekao:

Može li Bog stvoriti bilo šta i sve?

Većina njih će reći “Da”.

Može li Bog uništiti bilo šta i sve?

Svi će reći “Da”.

Moje treće pitanje je: Može li Bog stvoriti stvar koju ne može uništiti?

… i oni su zarobljeni. Ukoliko kažu “Da”, Bog može stvoriti stvar koju ne može uništiti, to se kosi sa drugom izjavom, da Bog sve može uništiti. Ukoliko kažu “Ne”, Bog ne može stvoriti stvar koju ne može uništiti, to se kosi sa prvom izjavom, da Bog može stvoriti sve. Oni koriste logiku i zarobljeni su.

Na isti način Bog ne može stvoriti visokoga niskoga čovjeka. Da, on može učiniti da visok čovjek postane nizak, ali on onda nije više visok. On može učiniti da nizak čovjek postane visok, ali on onda nije više nizak. Čovjek ne može biti i visok i nizak. On može biti srednjega rasta, dakle ni visok ni nizak. Bog ne može stvoriti čovjeka koji je visok i nizak istovremeno.

Na isti način Svemogući Bog, Allâh سبحانه وتعالى, ne može stvoriti debeloga mršavoga čovjeka.

Postoji hiljadu stvari koje mogu navesti koje Svemogući Bog ne može učiniti.]

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Pitanje: Postoji poznati daija čija je da`wah poznata cijelome svijetu, a on govori da Allâh nije u stanju učiniti sve. On takođe kaže da zna hiljadu stvari koje Allâh nije u stanju učiniti. Da li se ova osoba smatra pozivačem na vratima Džahannama? Da li je obavezno upozoravati protiv njega?

Odgovor: On je nevjernik (ateista). Onaj ko tako govori je uznevjerovao u Allâhova imena i svojstva:

وَلِلَّهِ الْأَسْمَاءُ الْحُسْنَىٰ فَادْعُوهُ بِهَا ۖ وَذَرُوا الَّذِينَ يُلْحِدُونَ فِي أَسْمَائِهِ ۚ سَيُجْزَوْنَ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ

“Allâh ima najljepša imena i vi Ga zovite njima, a klonite se onih koji iskreću Njegova imena – kako budu radili, onako će biti kažnjeni!” (7:180)

إِنَّ الَّذِينَ يُلْحِدُونَ فِي آيَاتِنَا لَا يَخْفَوْنَ عَلَيْنَا ۗ أَفَمَن يُلْقَىٰ فِي النَّارِ خَيْرٌ أَم مَّن يَأْتِي آمِنًا يَوْمَ الْقِيَامَةِ ۚ اعْمَلُوا مَا شِئْتُمْ ۖ إِنَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ

“Zbilja, oni koji ajete Naše izvrću neće se od Nas sakriti. Pa da li je bolji onaj koji u Vatru bude bačen ili onaj koji na Sudnji Dan dođe siguran? Radite šta hoćete, On, zaista, vidi šta vi radite.” (41:40)

Neki govore da Allâh nije sve u stanju učiniti… Slobodan je Allâh od svih manjkavosti! Allâh kaže:

وَاللَّهُ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

“A Allâh je Svemoćan!” (2:284)

Koliko je samo âjât koji sadrže

وَاللَّهُ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

“A Allâh je Svemoćan!”

i

وَكَانَ اللَّهُ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرًا

“Allâh sve može.” (33:27; 48:21)

Koliko je samo takvih âjât? Allâh nije spomenuo bilo kakvo ograničenje Njegove božanske sposobnosti, nego je ona neograničena i On sve može! On sve može i sve zna! On سبحانه وتعالى nije spomenuo bilo kakva ograničenja, i ti ćeš sada doći i ograničiti ovo i reći da su ti poznate stvari koje Allâhu nisu poznate? Ovo je nevjerstvo u Allâhova imena i svojstva.

Nije svaki daija na istini. Poslušajte riječi poslanika صلى الله عليه وسلم:

دُعَاةٌ عَلَى أَبْوَابِ جَهَنَّمَ

“Pozivači na vratima Džahannama” (al-Bukhârî 7084)

Nije svaki daija na istini.