Ibn Bâz o ulasku u parlament i učestvovanju na izborima u zemljama koje ne sude po Allâhovom zakonu

Govornik: Imâm `Abdul-`Azîz bin `Abdillâh bin Bâz (umro 1420)

Izvor:

 

 

Pitanje: Mnogi studenti pitaju o propisu za ulazak daija i učenjaka u parlament i učestvovanje na izborima u zemljama koje ne sude po Allâhovom zakonu. Kakva su pravila o tome?

Odgovor: Takav ulazak je opasan. Opasno je ulaziti u parlament i slično. Ne smatram međutim da je to problematično za one koji u njega uđu sa znanjem i pronicljivošću, želeći istinu i želeći uputiti ljude na dobro i stati na kraj zlu. Njihova agenda ne smije biti pohlepa za dunjalukom niti pohlepa za egzistencijom, nego ulaze da bi pomogli Allâhovu vjeru i borili se za istinu a ostavili neistinu.

Sa ovom dobrom namjerom ne vidim u tome ništa loše. Parlamenti ne trebaju biti lišeni dobrote i dobrih ljudi. Ukoliko pronicljiv čovjek uđe sa ovom namjerom, da zastupa i brani istinu i odvraća narod od neistine, nadamo se da će Allâh dati da se preko njega uspostavi šerijatska vlast.

Ukoliko čovjek koji posjeduje znanje i pronicljivost uđe u parlament sa ovom namjerom i agendom, Allâh جَلَّ وَ عَلَا će ga nagraditi za to. Učini li međutim to zbog dunjalučkog interesa ili nade za zaposlenjem, to nije dozvoljeno. Njegov ulazak u parlament mora biti Allâha radi, želeći lijepo prebivalište na ahiretu, želeći pomoći istinu i objasniti je dokazima, ne bi li se taj parlament vratio i okrenuo istini.