Treba li klanjati džanâzu čovjeku koji je ubio svoju ženu pa sebe?

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor: Madžmû`-ul-Fatâwâ (17/150)

Pitanje: Treba li klanjati džanâzu čovjeku koji je prvo ubio svoju ženu pa sebe?

Odgovor: Da, treba. Ubistvo ne izvodi ubicu iz okvira islâma. Dokaz za to su Allâhove تَبَارَكَ وَ تَعَالَى riječi:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُتِبَ عَلَيْكُمُ الْقِصَاصُ فِي الْقَتْلَى الْحُرُّ بِالْحُرِّ وَالْعَبْدُ بِالْعَبْدِ وَالأُنثَى بِالأُنثَى فَمَنْ عُفِيَ لَهُ مِنْ أَخِيهِ شَيْءٌ فَاتِّبَاعٌ بِالْمَعْرُوفِ وَأَدَاء إِلَيْهِ بِإِحْسَانٍ

“O vi koji vjerujete! Propisuje vam se odmazda za ubijene: slobodan za slobodnog, rob za roba, i žensko za žensko. A prema onome kome od njegovog brata bude nešto oprošteno, neka onaj ko prihvati otkup postupi pravedno, a i on neka njemu isplati lijepo i po propisu.” (2:178)

Rekao je da je ubica brat ubijenog. On to ne bi bio da je ubistvo otpadništvo od islâma. Ali iako ubistvo nije otpadništvo od islâma, to djelo je veliki grijeh – a kazna za njega žestoka. Allâh عَزَّ وَ جَلََّ je rekao:

وَمَن يَقْتُلْ مُؤْمِنًا مُّتَعَمِّدًا فَجَزَآؤُهُ جَهَنَّمُ خَالِدًا فِيهَا وَغَضِبَ اللّهُ عَلَيْهِ وَلَعَنَهُ وَأَعَدَّ لَهُ عَذَابًا عَظِيمًا

“A ko hotimično ubije vjernika, kazna mu je Džahannam u kojem će vječno ostati. Na njega se Allâh rasrdi i proklete ga, a još mu je i patnju veliku pripremio.” (4:93)

Posljedice ovog zločina su pet kazni:

1 – Džahannam

2 – Dug boravak u njemu

3 – Allâhova srdžba

4 – Allâhovo prokletstvo

5 – Velika kazna

To dakle nije mala stvar, ali nije ni otpadništvo od islâma. Zato mu treba klanjati džanâzu, te i tražiti oprost za njega. Allâhova blagonaklonost je široka.