`Arš je stvoren prije nebesa

`Arš je stvoren prije nebesa

Autor: `Allâmah Rabî` bin Hâdî al-Madkhalî

Izvor: Šarh `Aqîdat-is-Salaf wa Ashâb-il-Hadîth, strana 80-81

Allâh تبارك وتعالى je rekao:

ثُمَّ اسْتَوَى عَلَى الْعَرْشِ

“i onda se nad `Aršom uzvisio” (13:2)

On je takođe rekao u sûri al-Furqân:

ثُمَّ اسْتَوَى عَلَى الْعَرْشِ الرَّحْمَنُ فَاسْأَلْ بِهِ خَبِيرًا

“a onda se nad `Aršom uzvisio. On je Svemilosni, i upitaj o Njemu onoga koji zna.” (25:59)

Ovo je dodatni dokaz da se uzvišenje nad `Aršom desilo nakon što je On سبحانه وتعالى stvorio i uzdigao nebesa. `Arš je stvoren prije nebesa. Da uzvišenje znači preuzimanje vlasti On to ne bi rekao na taj način. Poslanik صلى الله عليه وسلم je rekao:

 كَتَبَ اللَّهُ مَقَادِيرَ الْخَلاَئِقِ قَبْلَ أَنْ يَخْلُقَ السَّمَوَاتِ وَالأَرْضَ بِخَمْسِينَ أَلْفَ سَنَةٍ – قَالَ – وَعَرْشُهُ عَلَى الْمَاءِ

“Allâh je zapisao sudbine stvorenja 50.000 godina prije nego što je stvorio nebesa i Zemlju, a Njegov `Arš je bio na vodi.”

On je možda postojao više miliona godina prije nego što su stvorena nebesa, dok je sudbina zapisana 50.000 godina prije nego što su stvoreni nebesa i Zemlja a `Arš je istovremeno bio na vodi. Idioti! Kako je moguće da se preuzimanje vlasti desilo tek nakon ovoga ogromnoga perioda? Pogledaj vjerovanje ovih idiota i koju zabludu ono sadrži! Mi im postavljamo ovo pitanje:

Allâh je stvorio `Arš prije nebesa a samo Allâh zna koliko dugo prije. Da li je neko drugi imao vlast nad `Aršom tokom toga vremena? Da li je Allâh عز وجل dobio vlast nad `Aršom tek nakon što je stvorio nebesa i Zemlju?

Allâh je stvorio `Arš prije nebesa a samo Allâh zna koliko dugo prije. Ukoliko kažemo da uzvišenje znači preuzimanje vlasti to podrazumijeva da je `Arš bio izvan Allâhove vlasti, sposobnosti i kontrole sve dok On nije stvorio nebesa i Zemlju. Tek je tada Allâh dobio sposobnost i zagospodario `Aršom!!! Jeste li razumjeli ovo odvratno vjerovanje?