Znanje se uzima od učenjaka

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Pitanje: Da li je studentu koji studira na ovome univerzitetu dozvoljeno da uzima znanje sa interneta? Mi smo ga savjetovali, ali on kaže da neki učenjaci to dozvoljavaju.

Odgovor: Znanje se ne uzima sa interneta, kaseta i knjiga – nego se znanje uzima od učenjâkâ. Znanje se dakle mora uzimati direktno od učenjâkâ. Da se znanje uzima iz knjiga ili nečega drugoga što zauzima njihovo mjesto, učenjaci iz prošlosti ne bi putovali učenjacima da bi od njih učili i uzimali znanje. Allâh جل وعلا je rekao:

وَمَا كَانَ الْمُؤْمِنُونَ لِيَنفِرُوا كَافَّةً ۚ فَلَوْلَا نَفَرَ مِن كُلِّ فِرْقَةٍ مِّنْهُمْ طَائِفَةٌ لِّيَتَفَقَّهُوا فِي الدِّينِ وَلِيُنذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذَا رَجَعُوا إِلَيْهِمْ لَعَلَّهُمْ يَحْذَرُونَ

“Svi vjernici ne trebaju ići u boj. Neka se po nekoliko njih iz svake zajednice potrudi da se upute u vjerske nauke i neka opominju svoj narod kada mu se vrate, da bi se Allâha pobojali.” (9:122)

Stoga je neophodno putovati učenjacima; na islamske univerzitete i fakultete, zbog učenja islamskoga znanja – gdje god se ono nalazilo. Čovjek se ne treba zadovoljiti pretraživanjem, slušanjem kaseta i slično; to mu isključivo treba biti dodatna korist. Što se međutim tiče oslanjanja na to i smatranja sebe učenim – to je velika greška.