Značenje Tawbe i njeni uslovi

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Recite nam o Tawbi (pokajanju); koji su njeni uslovi i značenje iskrene Tawbe?

Odgovor: Tawbah je povratak sa nepokornosti na pokornost, a ona je obavezna;

وَتُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِيعًا أَيُّهَ الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

“l svi se Allâhu pokajte, o vjernici, da biste uspjeli.” (24:31)

Stoga je muslimanu kada učini grijeh obavezno požuriti sa pokajanjem Allâhu عَزَّ وَجَلَّ. Allâh prihvata pokajanje onoga ko se pokaje:

وَإِنِّي لَغَفَّارٌ لِّمَن تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ صَالِحًا ثُمَّ اهْتَدَىٰ

“Ja ću sigurno oprostiti onome ko se pokaje i uzvjeruje i dobra djela čini, i koji zatim na Pravom putu ustraje.” (20:82)

Ovo spada u Allâhovu عَزَّ وَجَلَّ darežljivost; naredio je ljudima da se kaju a obećao prihvatiti pokajanje onoga ko se pokaje i oprostiti mu njegov grijeh. Tawbah se međutim ne čini samo jezikom, nego ima uslove koji se moraju ispuniti. Ti uslovi su:

1. Ostavljanje i izbjegavanje grijeha; osoba ne može učiniti pokajanje Allâhu ukoliko on i dalje čini taj grijeh i nije ga ostavio.

2. Čvrsta odlučnost da se neće povratiti tome grijehu; ukoliko osoba učini pokajanje Allâhu a istovremeno ima namjeru ponovo činiti taj isti grijeh – to pokajanje je privremeno i Allâh سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى ga neće prihvatiti.

3. Da sa žaljenjem gleda na ono što se desilo; da je obazriv na taj grijeh i da ga se plaši. On dakle neće reći “Pokajao sam se i to je to”, nego se boji toga grijeha i žali zbog onoga što se desilo.

Ovo su uslovi pokajanja. Ukoliko su prisutni, Allâh سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى će prihvatiti Tawbu – kao što je obećao.