Značenje oponašanja nevjernika

Značenje oponašanja nevjernika

Autor: `Allâmah Muhammad bin `Abdillâh as-Subajjil

Izvor: Rasâ’il fîl-`Aqîdah wad-Da`wah, strana 190-191

Pitanje: Šta podrazumijeva oponašanje nevjernika?

Odgovor: To znači da se nevjernici oponašaju u nečemu što je specifično za njih. Tu se može raditi o vjerovanju, djelima, izjavama, odjeći ili navikama. Musliman ne smije oponašati ono što je specifično za nevjernike u ovim i sličnim stvarima. Oponašanje nevjernika najčešće vodi ka divljenju i ljubavi prema njima. Onaj ko ovo čini rizikuje da bude obuhvaćen poslanikovim صلى الله عليه وسلم riječima:

المرء مع من أحب‏

“Osoba je sa onim koga voli.”

Poslanik صلى الله عليه وسلم je upozorio muslimane protiv oponašanja i slijeđenja nevjernika:

لَتَتْبَعُنَّ سَنَنَ مَنْ كَانَ قَبْلَكُمْ شِبْرًا شِبْرًا وَذِرَاعًا بِذِرَاعٍ، حَتَّى لَوْ دَخَلُوا جُحْرَ ضَبٍّ تَبِعْتُمُوهُمْ‏ قُلْنَا يَا رَسُولَ اللَّهِ الْيَهُودُ وَالنَّصَارَى قَالَ فَمَنْ

“Vi ćete, sigurno, slijediti običaje onih koji su bili prije vas, pedalj po pedalj, aršin po aršin. Pa ako oni budu ušli i u rupu bodljorepoga guštera, vi ćete ih slijediti! ‘Allâhov Poslaniče’, upitali smo, (misli li se na) židove i kršćane? ‘Na koga bi drugog?’, odgovori on.”

Hadîth bilježi al-Bukhârî.

Allâh عز وجل je rekao:

  لاَّ يَتَّخِذِ الْمُؤْمِنُونَ الْكَافِرِينَ أَوْلِيَاء مِن دُوْنِ الْمُؤْمِنِينَ وَمَن يَفْعَلْ ذَلِكَ فَلَيْسَ مِنَ اللّهِ فِي شَيْءٍ إِلاَّ أَن تَتَّقُواْ مِنْهُمْ تُقَاةً وَيُحَذِّرُكُمُ اللّهُ نَفْسَهُ وَإِلَى اللّهِ الْمَصِيرُ

“Vjernici za prijatelje ne uzimaju nevjernike mimo vjernika, a ko to čini, sa Allâhom nema ništa! Izuzev ako se time od njih štite! Allâh vas na Sebe upozorava. A Allâhu se sve vraća!” (3:28)

 يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَتَّخِذُواْ الْيَهُودَ وَالنَّصَارَى أَوْلِيَاء بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاء بَعْضٍ وَمَن يَتَوَلَّهُم مِّنكُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ إِنَّ اللّهَ لاَ يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ

“O vjernici, ne uzimajte za zaštitnike jevreje i kršćane! Oni su sami sebi zaštitnici! A njihov je i onaj među vama koji ih za zaštitnike prihvati; Allâh uistinu neće ukazati na pravi put ljudima koji sami sebi nepravdu čine.” (5:51)

Poslanik صلى الله عليه وسلم je rekao:

مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ, فَهُوَ مِنْهُمْ

“Ko oponaša jedan narod, on njemu i pripada.” (Abû Dâwûd 4031)

Što se tiče onoga što nije specifično za nevjernike, nego je generalno za njih i za muslimane, to se ne smatra oponašanjem. Primjeri toga su današnja prevozna sredstva kao avioni i auta, uređaji za medije i tako dalje.

Neki ljudi smatraju da se zabrana oponašanja odnosi samo na židove i kršćane. To nije tačno. Zabrana je generalna, i važi za Ahl-ul-Kitâb kao i za sve druge nevjernike. Poslanik صلى الله عليه وسلم je naredio da se razlikujemo od židova, kršćana, obožavalaca vatre i mušrika.