Životinjski život u nevjerničkoj zemlji

Životinjski život u nevjerničkoj zemlji

Autor: `Allâmah Muhammad Amân bin `Alî al-Džâmî

Izvor: Šarh Thalâthat-il-Usûl, strana 115-116

Drugi slučaj je da muslimanski pojedinci sele u Evropu, Ameriku ili istočnjačke zemlje da sami žive među nevjernicima bez da su u stanju pokazati svoje vjerske obrede. Možda su svaki dan prinuđeni da noću spajaju Podne, Ikindiju, Akšam i Jaciju. Sve namaze obavljaju noću. Nisu u stanju klanjati danju. To može dovesti do toga da potpuno prestanu klanjati Džumu. Njihov slobodni dan je nedelja. Petak je radni dan. On je prinuđen da sluša šefa firme, George-a. `Abdur-Rahmân sluša George-a! George njemu kaže da je nedelja slobodni dan a ne petak. Ili ćeš raditi kod nas, ili nećeš.

Tamo on živi životinjskim životom, a to je jelo, piće i ženidba. On nema ništa drugo. On ostavlja svoju vjeru. Takav život nije dozvoljen. On seli kod nevjernika da bi živio ponižen, a zaboravlja čast Islâma:

وَلِلَّهِ الْعِزَّةُ وَلِرَسُولِهِ وَلِلْمُؤْمِنِينَ

“A snaga je u Allâha i u Poslanika Njegova i u vjernikâ” (63:8)

On zaboravlja značenje ovoga. Ponižen i pognute glave on živi pod šefovanjem George-a. Oslovljava ga “Gospodine” da bi mu bilo dozvoljeno da klanja, ali George ne dozvoljava. Takav život je zabranjen. Zabranjeno je živjeti takvim životom u nevjerničkoj zemlji.