Ženino uklanjanje dlaka sa ruku i nogu zbog uljepšavanja mužu

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor:

Pitanje: Postoji sredstvo za uklanjanje dlaka kojim žena namaže ruke i noge da bi se uljepšala mužu, a to je vosak koji sadrži zagrijani šećer i limun. Da li je to dozvoljeno?

Odgovor: Bolje je ne uklanjati dlake sa ruku. Postoje tri vrste tjelesnih dlaka:

Prva vrsta su dlake čije je uklanjanje Šerijatski naređeno – a primjeri toga su stidne dlačice i dlake ispod pazuha. Stidne dlačice treba brijati, a dlake ispod pazuha čupati – ukoliko to ne predstavlja poteškoću.

Druga vrsta su dlake koje nije dozvoljeno čupati – a to su dlake lica. Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم je prokleo žene koje čupaju dlake sa lica, kao i one koje od drugih traže da im čupaju dlake sa lica. Primjer toga je žena koja čupa svoje obrve – iako to čini da bi se uljepšala mužu. To je zabranjeno i nije dozvoljeno – a spada u velike grijehe.

Treća vrsta su dlake čije uklanjanje Šerijatski nije ni zabranjeno niti naređeno. Sa jedne strane ih nije zabranjeno uklanjati, jer ne postoji dokaz za zabranu. Sa druge strane nije naređeno ni njihovo uklanjanje, jer ne postoji dokaz za naredbu. Bolje ih je međutim ne uklanjati, jer ono što je Allâh stvorio na tijelu u osnovi treba ostati onako kakvo je – sve dok ne postoji dokaz koji dozvoljava ili naređuje uklanjanje toga. Primjer toga su dlake na rukama i nogama, te ih je stoga bolje ne uklanjati. Jedini izuzetak je ukoliko je dlaka toliko mnogo da kvare izgled i privlače poglede. U tome slučaju ih je u redu skratiti.