Ženino učenje naglas u namazu i izgovaranje Talbije naglas

Govornik: Imâm `Abdul-`Azîz bin `Abdillâh bin Bâz

Izvor:

 

Pitanje: Da li je ženi dozvoljeno učiti naglas u namazima koji se uče naglas – ukoliko je sigurna da nema stranih muškaraca koji je mogu čuti? Šta je dokaz za to?

Odgovor: Allâh je Svojim robovima propisao da naglas uče na Sabah namazu – te na prva dva rekata Jacije i Akšama. Ovo važi i za muškarce i za žene, jer su šerijatski propisi generalni – osim onoga što je dokazom specificirano samo za muškarce ili samo za žene.

Allâh je dakle propisao da naglas učimo na Sabah namazu, na prva dva rekata Akšama – te na prva dva rekata Jacije. Stoga i žena na ovim mjestima uči naglas – okorištavajući time i sebe i one oko nje. U prisustvu stranih muškaraca joj je međutim bolje da ne uči naglas, jer muškarac može biti iskušan njenim glasom – pa joj je zbog toga bolje da u tome slučaju ne uči naglas.

Isto važi i kada izgovara Talbiju prilikom obavljanja Hadždža i `Umre; u prisustvu stranih muškaraca joj je bolje da to ne čini naglas. Ukoliko bi to ipak učinila, to ne predstavlja problem – ali je bolje da to ne čini naglas.