Ženino studiranje na univerzitetu zbog Da`we

Ženino studiranje na univerzitetu zbog Da`we

Govornik: Imâm Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî

Izvor:

Pitanje: U arapskim zemljama ima onih koji govore da je korist za Da`wu ukoliko žene studiraju na univerzitetima u kojima se miješaju muškarci i žene. One (po njima) to trebaju činiti da bi mogle pozivati druge žene u Allâhovu سبحانه وتعالى vjeru – u protivnome dozvoljavamo komunistima i drugima da preuzmu stvar u svoje ruke. Šta vi kažete o tome?

Odgovor: Razlog koji se navodi kao opravdanje i dozvola ženi da studira na univerzitetu u kojem se miješaju muškarci i žene je smrtonosni lijek i ideologija Abû Nuwe:

Liječi me onim što je prouzrokovalo bolest

Ja ne znam kako neka braća muslimani razmišljaju kada žele uspostaviti islâmsko društvo i boriti se protiv komunista i drugih kao što je Ba`th-partija uz pomoć nečega što je u suprotnosti sa Šerijatom. Ja se tako mi Allâha čudim takvome rezonovanju i da dozvoljavamo grijeh iako ne znamo kakve posljedice to može imati za ovu muslimanku koja će (po njima) navodno pozivati u Islâm. Ko nam može garantovati da onaj ko kruži oko grijeha neće upasti u njega? Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلم je rekao u autentičnome hadîthu:

وَمَنْ وَقَعَ فِي الشُّبُهَاتِ كَرَاعٍ يَرْعَى حَوْلَ الْحِمَى، يُوشِكُ أَنْ يُوَاقِعَهُ

“Ko upadne u sumnjive stvari, sličan je pastiru koji napasa stado oko tuđega pašnjaka – stado mu lako može upasti u njega.” (al-Bukhârî 52)

Onî koji dozvoljavaju stvari koje su u suprotnosti sa Šerijatom da bi se preko njih postigle vjerske koristi nisu shvatili značaj primjenjivanja onoga što je dozvoljeno. Rekli smo da, čak i ukoliko sredstvo samo po sebi nije zabranjeno, nije nam ga dozvoljeno primjenjivati da bi se postiglo nešto što Šerijat nije propisao. Šta onda tek reći ukoliko se primjenjuje sredstvo koje sadrži grijeh da bi se postiglo nešto što Šerijat nije propisao?

Ovo je u suprotnosti sa razumijevanjem Šerijata, a u skladu sa ideologijom Abû Nuwe:

Liječi me onim što je prouzrokovalo bolest