Ženidba drugom ženom iz natjecanja ili zbog disciplinovanja prve žene

Ženidba drugom ženom iz natjecanja ili zbog disciplinovanja prve žene

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor:

Pitanje: Šta vi mislite o onome ko iz natjecanja oženi drugu ženu, ili tvrdeći da time disciplinuje svoju prvu ženu? Ovakvi brakovi su u većini slučajeva neuspješni.

Odgovor: Da li je bolje praktikovati poligamiju ili monogamiju? Postoje dva poznata stava učenjâkâ po ovome pitanju.

Prvi stav je da je bolje imati jednu ženu. Ovo je poznati stav madhhaba Imâma Ahmada رحمه الله, među njegovim kasnijim sljedbenicima. Oni ovaj stav obrazlažu time da je na taj način čovjek udaljeniji od nepravde i problema, te da je to sveobuhvatnije za srce.

Drugi kažu da je bolje praktikovati poligamiju jer će koristi braka više dolaziti do izražaja. Ovaj stav je bliži onome što je ispravno. Što se međutim onoga ko se oženi iz natjecanja sa drugima ili da bi išao ukorak sa njima tiče – to je zla namjera vrijedna osude. Žena nije odjeća koju nose muškarci, tako da obuku novu odjeću kada vide druge da su obukli novu odjeću. Ženi se ukazuje poštovanje i ona ima prava.

Što se tiče onoga ko oženi drugu ženu da bi time disciplinovao prvu ženu, to je u redu – jer je neke žene jedino moguće disciplinovati drugim ženama. Zato se kaže:

“Disciplinujte žene ženama”

Mnoge žene su neposlušne i ne daju svojim muževima njihova prava koja su im dužne dati – do te mjere da oni žele smiriti svoje duše i oženiti drugu ženu. Ukoliko oženi drugu ženu, među njegovim ženama će biti onih koje će biti ustrajne i čestite, dok će biti i onih koje će biti još neposlušnije – što će rezultirati u razvodu i njenome povratku svojoj familiji.

Ono što je bitno je da je u redu oženiti drugu ženu sa svrhom disciplinovanja neposlušne žene. Što se tiče ženidbe drugom ženom iz natjecanja sa ljudima – to ne treba činiti.