Ženi je dozvoljeno da radi iako nije u potrebi za novcem

Govornik: Imâm `Abdul-`Azîz bin `Abdillâh bin Bâz (umro 1420)

Izvor:

 

Pitanje: Da li se za ženu koja radi, a nije u potrebi za novcem, smatra da slijedi svoje strasti?

Odgovor: Ovo se ne smatra slijeđenjem strasti. Ne smatra se slijeđenjem strasti da ona radi častan posao, među ženama, bez miješanja sa muškarcima i pokazivanja svojih ukrasa. Ukoliko ona sa svojim sestrama radi dozvoljenu vrstu posla koji ne sadrži činjenje zabranjenih stvari, a njen muž (ako ga ima) joj to dozvoljava, nije problem da ona radi – i to se ne smatra slijeđenjem strasti.

Postoje različite vrste poslova, pa ukoliko (posao) sadrži grijehe – u tome slučaju ga je obavezno napustiti. Ukoliko je (njen posao) dovodi do miješanja sa muškarcima i pokazivanja svojih ukrasa njima, ovo je takođe zlo – pa je obavezno spriječiti dušu od slijeđenja strasti u ovome.

Ukoliko se međutim radi o dozvoljenoj vrsti posla sa šerijatske tačke gledišta, među njenim sestrama – to je u redu. Primjeri ovoga su ženski učitelj, medicinska sestra za žene – ili doktor za žene. Ovo je u redu i nije grijeh – وَ الْحَمْدُ للهِ.

Pitanje: بَارَك اللهُ فِيْكُم;  čak i ukoliko žena nije u potrebi za novcem?

Odgovor: Čak i ukoliko nije u potrebi za novcem, čak i ukoliko nije. Ona može uzeti novac da bi povećala svoj imetak, udijelila sadaqu – ili za bilo koju drugu dobru svrhu.

Pitanje: Ono što je bitno je da se ispune uslovi koje ste naveli?

Odgovor: Da.

 بَارَك اللهُ فِيْكُم.