Žena želi učiniti Hidžru sa djecom bez muža

Govornik: `Allâmah Zajd bin Muhammad al-Madkhalî (umro 1435)

Izvor: at-Ta`lîqât al-Džijâd `alâ Kitâb Tathîr-il-I`tiqâd, strana 150

Pitanje: Smije li žena uzeti svoju djecu i učiniti Hidžru iz nevjerničke u islâmsku zemlju bez muža – koji stalno odgađa Hidžru?

Odgovor: Ukoliko je njen muž musliman, ona ga mora slušati i savjetovati ga, tako da cijela familija učini Hidžru – da se ne pokida bračna veza. To bi negativno uticalo na cijelu familiju. Ona je opravdana ukoliko je njen muž spriječava, jer nije u stanju to učiniti a da joj ne naškodi. Allâh تَعَالَى je rekao:

إِنَّ الَّذِينَ تَوَفَّاهُمُ الْمَلآئِكَةُ ظَالِمِي أَنْفُسِهِمْ قَالُواْ فِيمَ كُنتُمْ قَالُواْ كُنَّا مُسْتَضْعَفِينَ فِي الأَرْضِ قَالْوَاْ أَلَمْ تَكُنْ أَرْضُ اللّهِ وَاسِعَةً فَتُهَاجِرُواْ فِيهَا فَأُوْلَئِكَ مَأْوَاهُمْ جَهَنَّمُ وَسَاءتْ مَصِيرًا إِلاَّ الْمُسْتَضْعَفِينَ مِنَ الرِّجَالِ وَالنِّسَاء وَالْوِلْدَانِ لاَ يَسْتَطِيعُونَ حِيلَةً وَلاَ يَهْتَدُونَ سَبِيلاً فَأُوْلَئِكَ عَسَى اللّهُ أَن يَعْفُوَ عَنْهُمْ وَكَانَ اللّهُ عَفُوًّا غَفُورًا

“Doista će meleki, kada budu uzimali duše onima koji su prema sebi zulum učinili, pitati: “Šta je bilo s vama?”, a oni će odgovoriti: “Bili smo nemoćni na Zemlji.” “Zar Allâhova Zemlja nije prostrana i zar se niste mogli nekuda iseliti?”, reći će im oni. Zato će njihovo prebivalište biti Džehennem, a loše je to konačno odredište! Izuzetak su nemoćni muškarci, i žene, i djeca, koji se snaći ne mogu i koji ne nađu puta. Allâh će njima oprostiti; Allâh je Onaj Koji stalno poništava grijehe i oprašta.” (4:97-99)

Ona se smatra nemoćnom. Dužna je biti sa svojim mužem i savjetovati ga, tako da cijela familija učini Hidžru iz nevjerničke zemlje u kojoj nema dobra u islâmsku zemlju. Iako islâmske zemlje sadrže i dobro i zlo, i dalje su islâmske zemlje – a ne nevjerničke.