Žena želi pokriti lice protiv volje svoga muža

Autor: `Allâmah Zajd bin Muhammad al-Madkhalî (umro 1435)

Izvor: at-Ta`lîqât al-Džijâd `alâ Kitâb Tathîr-il-I`tiqâd, strana 146

Pitanje: Mora li žena biti poslušna svome mužu kada joj on kaže da ne pokriva lice? Muž ne smatra da je pokrivanje lica obavezno, za razliku od žene, koja smatra.

Odgovor: Nemoj ga slušati. Prema vjerskim, intelektualnim i tradicionalnim dokazima, lice je `Awrah. Onaj ko kaže da lice nije `Awrah je ili jedan od imâmâ koji čine idžtihâd… On se ne treba osuđivati za svoj stav, jer je Mudžtahid. Ukoliko pogriješi, ima jednu nagradu i jednu oproštenu grešku. Onaj ko kaže da lice nije `Awrah griješi. Lice je najljepši ženski dio tijela. Ono muškarca stavlja na iskušenje. Zato je Allâh عَزَّ وَ جَلَّ rekao:

يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُلْ لِأَزْوَاجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَاءِ الْمُؤْمِنِينَ يُدْنِينَ عَلَيْهِنَّ مِنْ جَلَابِيبِهِنَّ

“O vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se.” (33:59)

To znači da se stavlja na glavu, pa se pokriva nadole prema licu, grudima, te ostatku tijela do stopala, koja su `Awrah. Da se Allâh smiluje Imâmu Ahmadu, koji je rekao:

“Cijela žena je `Awrah, uključujući i stopala.”

Ni njena stopala se ne smiju vidjeti. Šta onda reći za lice, koje je najljepši dio tijela?

Kada se ovo razumije, ja kažem ženi koja je postavila pitanje da ne sluša muža. Neka ga umjesto toga uvjeri u istinu. Neka nazove učenjake u Saudijskoj Arabiji, komitet Kibâr-ul-`Ulamâ’. Ukoliko on želi istinu, oni će mu dati ispravan odgovor. On je dužan da se uvjeri – i da napusti fetvu u kojoj su učenjaci učinili pogrešan Idžtihâd.