Žena je popila vodu prije nego što je bila prisiljena na seksualni odnos u Ramadhânu

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor: http://alfawzan.af.org.sa/node/14891

Pitanje: Čovjek je svoju ženu prisilio na seksualni odnos tokom dana u Ramadhânu. Ona je odbila, nakon čega ju je on nagovorio da to ipak učini. Na osnovu toga je ona prekinula post vodom, nakon čega je sa njim imala seksualni odnos. Šta je ona dužna učiniti?

Odgovor: Ukoliko je tačno da ju je on prisilio na seksualni odnos – ona nije dužna ništa učiniti. Njen post je ispravan jer je bila prisiljena:

مَن كَفَرَ بِاللّهِ مِن بَعْدِ إيمَانِهِ إِلاَّ مَنْ أُكْرِهَ وَقَلْبُهُ مُطْمَئِنٌّ بِالإِيمَانِ وَلَكِن مَّن شَرَحَ بِالْكُفْرِ صَدْرًا فَعَلَيْهِمْ غَضَبٌ مِّنَ اللّهِ وَلَهُمْ عَذَابٌ عَظِيمٌ

“Onaj ko zaniječe Allâha, nakon što je u Njega vjerovao – ne i onaj ko na to bude primoran, već onaj koji nevjerovanje širokogrudo prihvati – Allâh se na takve srdi i njih čeka patnja velika” (16:106)

Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je rekao:

إِنَّ اللَّهَ وَضَعَ عَنْ أُمَّتِي الْخَطَأَ وَالنِّسْيَانَ وَمَا اسْتُكْرِهُوا عَلَيْهِ

“Allâh je mome Ummetu oprostio grešku, zaborav i ono na što budu prisiljeni.” (Ibn Mâdžah 2121 i 2123)

Ne igra ulogu to što je ona popila vodu. Ukoliko ona namjerno popije vodu da bi prekinula post, u tome slučaju je post prekinut – a ukoliko ne popije vodu pa bude prisiljena na seksualni odnos, njen post je i dalje ispravan jer je prisiljena. Ukoliko ona međutim namjerno popije vodu, dužna je nastaviti da posti jer ga je ona prekinula. Nije dakle bila prisiljena na to, nego je pila namjerno i dobrovoljno. On dakle nju nije prisilio da pije vodu i ona treba napostiti taj dan.