Žena je dužna biti poslušna svome mužu

Žena je dužna biti poslušna svome mužu

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor: Makânat-ul-Mar’ah fîl-Islâm, strana 633-634

Pitanje: Šta ti kažeš o ženi koja nije poslušna i pokorna svome mužu i većinom mu prkosi? Ona na primjer izlazi bez njegove dozvole i ponekad se iskrade a da on to ne zna.

Odgovor: Žena je dužna biti poslušna svome mužu u onome  što je ispravno. Zabranjeno joj je da mu bude neposlušna. Nije joj dozvoljeno da napušta kuću bez njegove dozvole. Poslanik صلى الله عليه وسلم je rekao:

إِذَا دَعا الرَّجُلُ امْرَأتَهُ إلى فرَاشِهِ فأبَتْ فَباتَ غَضْبانَ عَلَيها لَعَنَتْها الملائكَةُ حتَّى تُصْبحَ

“Kada čovjek pozove ženu u krevet pa ga ona odbije i on zanoći ljut na nju, meleki je proklinju sve do zore.” (al-Bukhârî i Muslim)

Poslanik صلى الله عليه وسلم je rekao:

“Da sam ikome naredio da čini Sudžûd drugome, naredio bih ženama da čine Sudžûd svojim muževima, radi prava koja im je Allâh dao nad njima.”

الرِّجَالُ قَوَّامُونَ عَلَى النِّسَاءِ بِمَا فَضَّلَ اللَّهُ بَعْضَهُمْ عَلَىٰ بَعْضٍ وَبِمَا أَنْفَقُوا مِنْ أَمْوَالِهِمْ ۚ فَالصَّالِحَاتُ قَانِتَاتٌ حَافِظَاتٌ لِلْغَيْبِ بِمَا حَفِظَ اللَّهُ ۚ وَاللَّاتِي تَخَافُونَ نُشُوزَهُنَّ فَعِظُوهُنَّ وَاهْجُرُوهُنَّ فِي الْمَضَاجِعِ وَاضْرِبُوهُنَّ

“Muškarci su nadređeni ženama zato što ih je Allâh odlikovao jedne nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva čuvaju ono što je Allâh odredio da se čuva. One čije neposlušnosti se pribojavate vi posavjetujte, a onda napustite postelje njihove, pa ih i udarite!” (4:34)

Allâh سبحانه je objasnio da je muškarac odgovoran za ženu i da smije primijeniti zastrašujuće metode ukoliko bi mu ona prkosila. To dokazuje da mu je ona dužna biti poslušna u onome što je ispravno a da joj je zabranjeno da mu prkosi bez prava.