Zato žena ne smije voziti auto

Zato žena ne smije voziti auto

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor: 

Pitanje: Ovih dana se odvija kampanja da ženama bude dozvoljeno da voze auta. Postoje daije i ljudi dobroga statusa koji smatraju da je to u redu i da je to mnogo blaže i bolje nego da su žene sa stranim šoferima. Šta vi smatrate o tome? Koji je Šerijatski propis za to? Postoje li dokazi koji pobijaju one koji tako govore?

Odgovor: Učenjaci su pričali o ovome pitanju i dali upečatljiv odgovor. Ženina vožnja auta sadrži mnoge zabrane. Sagledavanje koristi je detaljno pitanje, a uzimajući u obzir da ovo pitanje sadrži mnoge zabrane nije dozvoljeno davati prednost detaljnome pitanju ostavljajući pri tome ostale štete. Šerijatski princip je da otklanjanje štetâ ima prednost nad postizanjem koristî. Ženina vožnja auta sadrži mnoge štete, od kojih su neke:

1 – Ona je prinuđena da se otkrije. Žena ne može voziti pokrivena, pa je zbog toga prinuđena da se otkrije.

2 – Ona će se miješati sa muškarcima u saobraćaju, posebno kada su u pitanju saobraćajne nesreće. Danas je mnogo saobraćajnih nesreća. Ona će se miješati sa muškarcima. Biti će prinuđena da ide u saobraćajnu policiju. Ukoliko joj se auto pokvari na putu biti će prinuđena da zove muškarce da joj pomognu, kao što to rade i muškarci. Na taj način se žena izlaže miješanju sa muškarcima, što dovodi do iskušenja.

3 – Ukoliko žena ima pristup autu, ona će napuštati kuću u bilo koje doba dana i noći. Ona ima ključeve od auta i auto. Moći će da ide gdje god želi. To nije slučaj kada je njen odlazak povezan sa njenim starateljom koji je vozi i pravi joj društvo. Ukoliko odluka bude isključivo njena, ona će odlaziti i dolaziti kada god i gdje god to bude željela. Imati će kontakt i vezu sa lošim ljudima. Poznato vam je koliko je komunikacija danas razvijena. Žena može obavljati telefonske razgovore dok leži u svome krevetu; u svojoj kući ili sobi. Ona je lakovjerna i naivna, jer je žena. Ona je slaba i lakovjerna, i otići će.

Ženina vožnja auta sadrži mnoge zabrane. Poznato vam je koliko su ulice danas prometne. Kako će tek biti ukoliko i žene mognu voziti? Auta će biti duplo više. Opasnost i gužva će biti duplo veći. Ženina vožnja auta sadrži dakle mnoge zabrane. Najveća opasnost je da će nestati njena ženstvenost, čestitost i stidljivost. Zato žena ne smije voziti auto.