Zato su pantalone zabranjene

Govornik: Imâm Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî

Izvor:

Ti i svi drugi pristuni morate znati zašto nije dozvoljeno nositi pantalone. To nije dozvoljeno iz dva razloga:

1 – To ne spada u odjeću muslimana. Pantalone su nam došle od nevjernikâ i mušrikâ obučenih u pantalone koji su okupirali islamske zemlje – bez obzira da li se radi o Jordanu, Siriji, Indiji ili Pakistanu. Oni su raširili svoje tradicije i običaje u ovim zemljama. Prije u islamskim zemljama nisi mogao naći obrijane muslimane. Zašto? Zato što su bili rasprostranjeni islamski običaji. Evropljani su nas međutim prvo okupirali vojno, a zatim i ideološki. Allâh عز وجل je propisao da oni nakon toga izađu i oni su izašli – ali su njihovi tragovi međutim ostali u islamskim zemljama. Mi se danas moramo riješiti ovih tragova. Riješili smo se onih koji su ih izmislili, ali ne i njihovih tragova. Jedan od tih tragova su pantalone. Pantalone su odjeća nevjernikâ, a iz Časnoga Qur’âna vam je poznato da oni ne zabranjuju ono što su Allâh i Njegov poslanik صلى الله عليه وسلّم zabranili. Kod njih ne postoji ništa što se zove “`Awrah”:

قَاتِلُوا الَّذِينَ لَا يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَلَا بِالْيَوْمِ الْآخِرِ وَلَا يُحَرِّمُونَ مَا حَرَّمَ اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَلَا يَدِينُونَ دِينَ الْحَقِّ مِنَ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ حَتَّىٰ يُعْطُوا الْجِزْيَةَ عَن يَدٍ وَهُمْ صَاغِرُونَ

“Borite se protiv onih kojima je data Knjiga, a koji ne vjeruju ni u Allâha ni u Sudnji Dan, ne smatraju zabranjenim ono što Allâh i Njegov Poslanik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru – sve dok ne daju glavarinu poslušno i pri tom budu ponizni.” (9:29)

Kod ovih ne postoji ništa što se zove “zabranjeno (Harâm)” i “dozvoljeno (Halâl)”. Kod njih ne postoji ništa što se zove “čast”. Mi smo sada pod uticajem njihovoga ukusa i njihovih običaja. U to spadaju pantalone. Pantalone su kao prvo pogodne za one muškarce koji ne sjede na zemlji. Vjerovatno vam je svima poznato da je Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم čovjeku koji mu je prišao i nazvao Salâm rekao:

إِنَّ هَذِهِ مِنْ ثِيَابِ الْكُفَّارِ فَلاَ تَلْبَسْهَا

“To je odjeća nevernikâ, pa je nemoj nositi” (Muslim 2077 i an-Nasâ’î 5316)

Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم je takođe rekao:

بُعِثْتُ بين يَدَيِ السَّاعة بالسَّيف، حتى يُعبَدَ اللهُ وحدَه لا شريك له، وجُعِلَ رِزْقي تحت ظلِّ رُمْحي، وجُعِلَ الذَّلُّ والصَّغار على مَنْ خالَف أمري، ومَنْ تَشَبَّهَ بقومٍ فهو منهم

“Poslan sam pred Sudnji Dan sa sabljom, sve dok jedino Allâh – Koji nema sudruga – ne bude obožavan; moja se opskrba nalazi ispod sjenke moga koplja a poniženje pogađa one koji mi se suprotstave; a ko oponaša jedan narod, on njemu i pripada!” (Ahmad 2/92)

2 – Kada klanjač (koji nosi pantalone) ispred tebe učini Rukû`, a posebno kada padne na Sudžûd, možeš vidjeti oblike njegove pozadine. Što je još gore, vidiš i oblike njegovih testisa. Islamski gledano je ovo nešto najružnije što postoji. Islam naređuje pokrivanje stidnih mjesta, kao što je to došlo u hadîthu. Čovjek je rekao:

يَا رَسُولَ اللَّهِ عَوْرَاتُنَا مَا نَأْتِي مِنْهَا وَمَا نَذَرُ

“Ô Allâhov poslaniče, koje od naših stidnih mjesta smijemo pokazati a koje ne?”

Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم je rekao:

احْفَظْ عَوْرَتَكَ إِلاَّ مِنْ زَوْجَتِكَ أَوْ مِمَّا مَلَكَتْ يَمِينُكَ

“Čuvaj tvoja stidna mjesta, osim od tvoje žene ili robinje”

Čovjek je tada rekao:

يَا رَسُولَ اللَّهِ إِذَا كَانَ أَحَدُنَا خَالِيًا

“Ô Allâhov poslaniče, a ako neko od nas bude sam?”

Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم je rekao:

اللَّهُ أَحَقُّ أَنْ يُسْتَحْيَا مِنْهُ مِنَ النَّاسِ

“Allâh ima veće pravo na stid od ljudi.” (at-Tirmidhî 2996 i 3024, Abû Dâwûd 4017 i Ibn Mâdžah 1995)

Stidna mjesta se čuvaju na dva načina:

1 – Pokrivanjem kože

2 – Sakrivanjem oblika komotnom odjećom. O tome sada pričamo.

Pogledajte u kakvoj su zabludi muslimani koji nose pantalone; da li bi neko od njih pustio svoju ženu, sestru ili ćerku da obuče pantalone koje otkrivaju oblike njenih butina i pozadine da takva izađe napolje? Postoji li neko ko to prihvata? Ne, niko to ne prihvata. Koja je razlika između muškarca i žene po ovome pitanju? Cijela žena je `Awrah, dok je `Awrah muškarca ono što je između pupka i koljena. Spomenuli smo da pantalone otkrivaju oblike butina i pozadine muškarca na isti način kao što otkrivaju oblike butina i pozadine žene. Zašto onda osuđujemo žene koje otkrivaju oblike svojih stidnih mjesta (a u njihova stidna mjesta spadaju i listovi), dok sebe zaboravljamo i nosimo pantalone koje otkrivaju oblike naših stidnih mjesta? To je nemarnost. Šta je razlog ove nemarnosti? Slijeđenje nevjernikâ.