Zato se Hadždž obavlja preko organizacija

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor:

Pitanje: Danas se Hadždž obavlja preko organizacija, što može biti skupo ako čovjek ima četiri kćerke, 15.000 rijâla (preko 3600€). Znači li to da im nije obavezno obaviti Hadždž?

Odgovor: Poznato je da je vlada, Allâh joj podario uspjeh, uvela dvije prakse:

1 – Niko ne smije obaviti Hadždž više od jednom u pet godina. Ovaj aranžman je ispravan i olakšava onima koji su obavili Hadždž – kao i ostalima. Vlada, Allâh joj podario uspjeh, nije zabranila Hadždž i isključivo dozvolila da se obavi jednom u životu. Samo je uredila neke stvari, a postoji razlika između zabrane i uređenja.

Nemojte biti tužni zbog ovog uređenja. Putevi do oprosta nisu ograničeni na Hadždž, a sva hvala pripada Allâhu. Onome ko se lijepo abdesti i klanja dva rekata ne misleći ni na šta drugo, biće oprošteni njegovi prijašnji grijesi. Onome ko stotinu puta dnevno kaže “سُبْحَانَ اَللَّهِ وَبِحَمْدِهِ” (Slobodan je Allâh od svih manjkavosti i Njemu pripada sva hvala), biće oprošteni njegovi grijesi – makar ih bilo kao morske pjene. Onome ko po trideset tri puta kaže “سُبْحَانَ اَللَّهِ” (Slobodan je Allâh od svih manjkavosti), “الْحَمْدُ لِلَّهِ” (Sva hvala pripada Allâhu) i “اللَّهُ أَكْبَرُ” (Allâh je veći), a zatim dovrši sa “لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ” (Nema istinskoga boga osim Allâha, Koji nema sudruga. Njemu pripada sva vlast i hvala i On sve može), biće oprošteni njegovi grijesi – makar ih bilo kao morske pjene. Ko posti Ramadhân vjerujući i nadajući se (nagradi), biće mu oprošteni njegovi prijašnji grijesi. Isto važi i za onoga ko Lajlat-ul-Qadr provede u `ibâdetu. Postoji dakle mnogo načina da se zaradi oprost, a sva hvala pripada Allâhu. Stoga nemoj biti tužan. Pomozi vladi sa uređenjem koje je dobro. Pored toga možeš pomoći bratu koji nije obavio Hadždž. Finansiraj njegov Hadždž, pa ćeš i ti imati nagradu za obavezni Hadždž.

2 – Hadždž se mora obaviti preko organizacija. Smatram da su ljudi to pogrešno razumjeli. Organizacije su preuzele šatore na Mini, i tamo nema mjesta da familija ode i podigne šator. Da bi se tamo uspostavio red a izbjegao haos, određeno je da se Hadždž isključivo obavlja sa organizacijama. Mislim da se međutim ne mora putovati u Makku sa organizacijom i da se može doći vlastitim autom.