“Zato je `Îsâ bolji od Muhammada”

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Pitanje: Jedna od kršćanskih sumnji je da je `Îsâ bolji od Muhammada, jer `Îsâ nije imao oca – za razliku od Muhammada. Na osnovu toga oni govore da je `Îsâ Allâhov sin. Kako pobijamo ovu sumnju?

Odgovor: Allâh nema ni sina ni djecu. Oni su time uznevjerovali u Allâha, jer su mu pripisali manjkavosti, djecu i suprugu. Nisu Ga oslobodili od manjkavosti. Smatraju li da Allâh nema manjkavosti oni koji vjeruju da Allâh nema suprugu, da nije rodio i da rođen nije i da mu niko ravan nije – ili to smatraju oni koji vjeruju u trojstvo i da je `Îsâ bin Marjam Allâh i Allâhov sin? Da li su zadnje spomenuti oslobodili Allâha od manjkavosti? Oni su lažovi.

Muhammad je najbolji od poslanika i vjerovjesnika. Allâh određuje ko će biti odlikovan i odlikuje onoga koga On hoće od Svojih robova. Niko ne može spriječiti Allâha da odlikuje jednog roba nad drugim. Allâh zna ko zaslužuje biti odlikovan i ko je prikladan za taj dar. On سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى to zna bolje, a mi ne protestujemo protiv Allâha عَزَّ وَ جَلَّ. `Îsâ nije Allâhov sin, kao što to oni kažu. `Îsâ je stvoren tako što je Allâh rekao: “Budi!”:

خَلَقَهُ مِن تُرَابٍ ثِمَّ قَالَ لَهُ كُن فَيَكُونُ

“od prašine ga je stvorio, a zatim mu rekao: “Budi!” i on bi!” (3:59)

`Îsâ عَلَيْهِ السَّلَامُ je nastao tom riječju, bez oca. Zato se on naziva “Allâhova riječ”, jer ga je Allâh stvorio riječju, bez oca. On je odlikovan time da ga je Allâh stvorio riječju, bez oca. On međutim nije Allâhov sin. Allâh nema djecu:

لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدٌ

“Nije rodio i rođen nije, i niko mu ravan nije” (112:3-4)

A ako je `Îsâ odlikovan time što je stvoren bez oca, onda je Âdam odlikovaniji od njega – jer ga je Allâh stvorio i bez majke i bez oca:

إِنَّ مَثَلَ عِيسَى عِندَ اللّهِ كَمَثَلِ آدَمَ خَلَقَهُ مِن تُرَابٍ ثِمَّ قَالَ لَهُ كُن فَيَكُونُ

“Primjer `Îsâov doista je kod Allâha isti kao i primjer Âdamov: od prašine ga je stvorio, a zatim mu rekao: “Budi!” i on bi!” (3:59)

Rekao je `Îsâu “Budi!” i on bi. Ako je to njihov argument, onda je Âdam عَلَيْهِ السَّلَامُ bolji od `Îsâa.