Zašto učenjaci šute prilikom nesrećâ?

Zašto učenjaci šute prilikom nesrećâ?

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Pitanje: Ponekad čujemo kako neki studenti ogovaraju učenjake, argumentujući time da oni šute kada se dogode neke nesreće i katastrofe. Šta vi kažete o tome?

Odgovor: Ponekad je u šutnji veća korist, dok je ponekad veća korist u govoru. Učenjaci vode računa o tome da se postigne veća korist i da se izbjegne šteta. Oni ne govore osim kada je u govoru veća korist i ne šute osim kada je bolje šutjeti.

Učenjaci dakle ne šute osim kada je to preče i korisnije i ne govore osim kada je to preče i korisnije. Kada se dogode izvjesne stvari, nije dobro da o njima svako priča. To treba prepustiti učenjacima i onima koji imaju uvid i razumijevanje o tome.

Kao što je Allâh جل وعلا rekao:

وَإِذَا جَاءَهُمْ أَمْرٌ مِّنَ الْأَمْنِ أَوِ الْخَوْفِ أَذَاعُوا بِهِ ۖ وَلَوْ رَدُّوهُ إِلَى الرَّسُولِ وَإِلَىٰ أُولِي الْأَمْرِ مِنْهُمْ لَعَلِمَهُ الَّذِينَ يَسْتَنبِطُونَهُ مِنْهُمْ ۗ وَلَوْلَا فَضْلُ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَتُهُ لَاتَّبَعْتُمُ الشَّيْطَانَ إِلَّا قَلِيلًا

“A kada im dođe nešto što se odnosi na sigurnost ili strah, oni to razglase. A da to prepuste poslaniku ili pretpostavljenim svojima, to bi sigurno od njih saznali oni koji to ispituju. A da nije dobrote Allâhove prema vama i milosti Njegove, vi biste, osim nekolicine, Šajtâna slijedili.” (4:83)

Stvari koje su vezane za dobrobit muslimana i Ummeta se isključivo trebaju razmatrati od strane vođâ i učenjâkâ koji će za to naći pravo i ispravno rješenje. Što se međutim tiče toga da o tim stvarima govori svako ko to želi – to samo nanosi štetu muslimanima i unosi nepotreban strah, a muslimani na taj način ne dolaze ni do kakvoga rješenja.

Moguće je i da se radi o tajnim stvarima koje se ne smiju razmatrati u javnosti. Te se stvari dakle razmatraju tajno i na ispravan način – jer su u potrebi za velikom pažnjom i intelektom.

Zbog toga je obaveza svakoga laika da se u ovakvim slučajevima okrene učenjacima i onima koji su više upućeni i posjeduju veće znanje o ovim stvarima.