»Zašto smo mi Khawâridž i Takfîrijjûn a ashabi nisu?«

Govornik: `Allâmah Zajd bin Muhammad bin Hâdî al-Madkhalî (umro 1435)

Izvor:

 

 

Pitanje: Neki Takfîrijjûn kažu: Zašto govorite da smo Khawâridž i Takfîrijjûn kad su se neki ashabi i njihovi nasljednici pobunili a nisu ih nazivali pobunjenicima? Pored toga su neki nasljednici ashaba proglasili al-Hadždžâdža nevjernikom, a za njih nisu govorili da su Takfîrijjûn. Kako se oni pobijaju?

Odgovor: Ovo je sumnja koja ukazuje da su oni Khawâridž. Taj njihov govor i ta njihova sumnja je sumnja Khawâridža. Ono što se dogodilo između ashaba se ne smije koristiti kao dokaz, nego je obavezno šutjeti o onome što se desilo između njih. Takav je bio pristup pravednih Selefa po tom pitanju. Niko ne treba ulaziti u ono što se desilo između ashaba, `Alîja bin Abî Tâliba i Mu`âwije bin Abî Sufjâna – i onih koji su bili na strani jednog i drugog. Nikako nije dozvoljeno ulaziti u ono što se desilo između njih, niti koristiti postupke nekoga od njih kao dokaz, kada hadîthi Allâhovog poslanika  jasno kažu da se ne dižu pobune protiv vladara. Kada je Allâhov poslanik  bio upitan treba li se boriti protiv onih koji ne slijede ni njegov Sunnah ni njegovu uputu, rekao je:

 لاَ مَا أَقَامُوا فِيكُمُ الصَّلاَةَ 

»Ne, sve dok uspostavljaju namaz među vama.« (Muslim 1855)

Allâhov poslanik  je dakle zabranio borbu i pobune protiv njih. Pobune protiv vladara i neposlušnost njima nisu dozvoljeni. Studenti stoga trebaju poznavati ove sumnje koje šire oni koji žele praviti nered na zemlji, i pobijati ih na najbolji mogući način.