Zaštita od ad-Dadždžâla

Autor: Imâm Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî (umro 1420)

Izvor: Qissat-ul-Masîh ad-Dadždžâl, strana 31-34

Zaštita od iskušenja ad-Dadždžâla je slijedeća:

1 – Često traženje zaštite kod Allâha تَعَالَى od njegovoga zloga iskušenja. Ovo se posebno odnosi na zadnji Tašahhud u namazu. Allâhov poslanik  je rekao:

“Kada neko od vas završava zadnji Tašahhud, neka kod Allâha zatraži zaštitu od četiri stvari i kaže: “Allâhu! Tražim kod Tebe zaštitu od džehennemske kazne, qaburske kazne, smutnje života i smrti i zle smutnje al-Masîha ad-Dadždžâla.”” (Sifat-us-Salâh, 199)

2 – Memorisanje prvih deset âjeta sure al-Kahf. Allâhov poslanik  je rekao:

مَنْ حَفِظَ عَشْرَ آيَاتٍ مِنْ أَوَّلِ سُورَةِ الْكَهْفِ عُصِمَ مِنَ الدَّجَّالِ

“Onaj ko memoriše prvih deset âjeta sure al-Kahf zaštićen je od fitne ad-Dadždžâla.” (Muslim 809)

Bilježe Muslim i drugi od Abûd-Dardâ’.

3 – Izbjegavanje i netraženje njega. On to međutim može učiniti ukoliko zna da mu on neće naškoditi zbog oslanjanja na Allâha i znanja o njegovim znakovima sa kojima ga je Allâhov poslanik  opisao. Allâhov poslanik  je rekao:

”Ukoliko neko od vas čuje da se priča o ad-Dadždžâlu, neka ga izbjegava. Kunem se Allâhom da će mu doći čovjek i vjerovati da je vjernik, da bi ga nakon toga počeo slijediti zbog sumnji koje širi.”

Bilježe Ahmad i drugi od `Imrâna bin Husajna.

4 – Življenje u Makki i Madîni, koji su sigurni od njega. Allâhov poslanik  je rekao:

لَيْسَ مِنْ بَلَدٍ إِلاَّ سَيَطَؤُهُ الدَّجَّالُ، إِلاَّ مَكَّةَ وَالْمَدِينَةَ، لَيْسَ لَهُ مِنْ نِقَابِهَا نَقْبٌ إِلاَّ عَلَيْهِ الْمَلاَئِكَةُ صَافِّينَ، يَحْرُسُونَهَا، ثُمَّ تَرْجُفُ الْمَدِينَةُ بِأَهْلِهَا ثَلاَثَ رَجَفَاتٍ، فَيُخْرِجُ اللَّهُ كُلَّ كَافِرٍ وَمُنَافِقٍ

“Nema grada (zemlje) da ga neće gaziti ad-Dadždžâl, izuzev Makke i Madîne. Kada dođe u Madînu, neće biti nijedan od njenih ulaza a da na njemu neće biti postavljeni meleki u redovima koji će je budno čuvati. Madînu će kasnije, s njenim stanovništvom, potresti tri potresa pa će Allâh s trećim izbaciti (iz nje) sve nevjernike i munâfiqe.” (al-Bukhârî 1881)

Bilježe al-Bukhârî, Muslim i drugi od Anasa bin Mâlika رَضِيَ اللهُ عَنْهُ.

Isto važi za al-Aqsâ džamiju i Tûr.

Znaj da Allâh na ovim svetim mjestima štiti samo vjernike koji se pridržavaju dužnosti. U protivnom oni nemaju zaštitu, ukoliko bi samo živjeli u njima – a ne živjeli onako kako pravi vjernici trebaju.