Zakleo se da neće nazivati salâm niti pomagati osobi

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Zakleo sam se da neću nazivati salâm osobi niti mu pomagati, nakon čega sam prekršio zakletvu. Šta je otkup za to?

Odgovor: Bio si dužan prekršiti zakletvu, jer si se zakleo da ćeš činiti grijeh. Nije dozvoljeno ne pomagati i ne nazivati salâm. Ukoliko se zakuneš da ćeš činiti grijeh, otkupi se za to, čini dobro i ostavi grijeh. Nazivaj salâm tvom bratu, pomaži mu i otkupi se za prekršenu zakletvu. Allâhov poslanik je rekao:

لاَ أَحْلِفُ عَلَى يَمِينٍ فَأَرَى غَيْرَهَا خَيْرًا مِنْهَا، إِلاَّ كَفَّرْتُ عَنْ يَمِينِي، وَأَتَيْتُ الَّذِي هُوَ خَيْرٌ

“Ja se zaista neću zakleti, a da se, kada vidim da je nešto drugo bolje od nje, neću iskupiti za svoju zakletvu i uraditi ono što je bolje”. (al-Bukhârî 6623)

Allâh جَلَّ وَ عَلَا je rekao:

وَلَا تَجْعَلُوا اللَّهَ عُرْضَةً لِّأَيْمَانِكُمْ أَن تَبَرُّوا وَتَتَّقُوا وَتُصْلِحُوا بَيْنَ النَّاسِ ۗ وَاللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ

“I neka vam zakletva Allâhom ne bude prepreka da dobro činite, da se Allâha bojite i ljude mirite. A Allâh je Onaj Koji sve čuje i Onaj Koji sve zna!” (2:224)

Neka ti dakle zakletva ne bude prepreka da činiš ova dobra djela. Otkupi se za prekršenu zakletvu i čini ih.