Zâkir Nâik nema ništa protiv Šija

Govornik: Zâkir Nâik

Izvor:

 

Pa reci danas svojoj ženi da si sreo doktora Zâkira Nâika, koji sebe naziva muslimanom. A ja nemam ništa ni protiv Sunnîja ni protiv Šija, ja govorim svim muslimanima, kako god oni sebe nazivali, da se vrate Allâhu i Njegovom poslaniku.

 

(https://www.putselefa.com/nismo-svi-muslimani/)

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

 

Pitanje: Neki od mojih radnih kolega su Šije, ali se ja ne družim sa njima i ne nazivam im selam. Druge kolege me kritikuju zbog toga i kažu:

“Zašto to radiš? Svi smo muslimani”.

Odgovor: Nismo svi muslimani. Reci mu da nismo svi muslimani. Onaj ko proklinje Abû Bakra, `Umara i ashabe nije musliman.

 

 

(https://www.putselefa.com/sije-nisu-nasa-braca/)

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

 

Pitanje: Neke daije i studenti prilikom spominjanja Šija i Rafidija kažu da su oni naša braća. Da li nam je dozvoljeno tako reći i šta je po tom pitanju obavezno?

Odgovor: Odričemo ih se pred Allâhom i odričemo se pred Allâhom ove izjave. Oni nisu naša braća. Tako mi Allâha, oni nisu naša braća. Oni su šejtanova braća, zbog njihovog ružnog govora o majci pravovjernih, `Â’iši رَضِيَ ٱللَّٰهُ عَنْهَا‎, ženi Allâhovog poslanika صَلَّىٰ ٱللَّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ, koju je Allâh odabrao za Svoga poslanika صَلَّىٰ ٱللَّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ. As-Siddîqah, kćerka as-Siddîqa (Abû Bakra).

Oni takođe proglašavaju nevjernicima Abû Bakra i `Umara i proklinju ih, kao što i generalno proglašavaju ashabe nevjernicima, osim Ahl-ul-Bajt, od kojih je `Alî bin Abî Tâlib رَضِيَ ٱللَّٰهُ عَنْهُ‎. Oni su međutim njegovi neprijatelji. `Alî رَضِيَ ٱللَّٰهُ عَنْهُ‎ ih se odrekao. `Alî je naš imam, a ne njihov. On je imam sljedbenika Sunneta, a ne podlih Rafidija.

Mi ih se dakle pred Allâhom odričemo i oni nisu naša braća. Onaj ko kaže da su oni njegova braća dužan je učiniti pokajanje Allâhu i tražiti oprost od Allâha. Allâh جَلَّ وَ عَلَا nam je naredio da se odreknemo zabludjelih a da ljubav gajimo prema vjernicima.