Zakât-ul-Fitr je obavezno dati u hrani

Govornik: Imâm `Abdul-`Azîz bin `Abdillâh bin Bâz (umro 1420)

Izvor:

Pitanje: Znam da nije dozvoljeno platiti Zakât-ul-Fitr novcem i to sam rekla mom ocu, ali on to nije prihvatio od mene. On kaže da ne odbacuje hadîth Allâhovog poslanika , ali se u ovoj zemlji Zakât-ul-Fitr plaća novcem – tako da mi trebamo učiniti ono što rade ostali ljudi i platiti ga novcem. Ja sam ga dala za sebe bez namjere da to učinim. Da li će to biti prihvaćeno od mene?

Odgovor: Zakât-ul-Fitr je obavezno dati u hrani. Učenjaci su o tome saglasni. On iznosi (minimalno) jedan Sâ` hrane koja je primarni proizvod zemlje kao što su datule, ječam, riža i slično – dakle jedan Sâ` hrane koja je primarni proizvod zemlje. Ovo je obavezno svakoj osobi, bez obzira da li je u pitanju muškarac ili žena, mlada ili stara osoba. 

Grupa učenjaka je rekla da ga je dozvoljeno platiti novcem, ali je ovo mišljenje slabo. Ono što je ispravno je da ga je obavezno dati u hrani, prema saglasnosti većine učenjaka – kao što je zabilježeno u predajama od Allâhovog poslanika .

Ukoliko si savjetovala tvog oca a on to nije prihvatio – ti daj Zakât-ul-Fitr za sebe pa makar on ne znao za to. Daj ga u hrani, iako se to ne sviđa tvom ocu.

[Ibn Bâz je rekao: “Jedan Sâ` je otprilike tri kilograma.” (Madžmû` Fatâwâ Samâhat-iš-Šajkh `Abdil-`Azîz bin Bâz (3/97)]