Zakâh za renoviranje džamije?

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Imam Zakâh u novcu. Da li je bolje da ga udijelim siromašnima i onima u potrebi – ili je bolje da ga dam za renoviranje jedne džamije koja se treba renovirati?

Odgovor: Ne, brate; nije ga dozvoljeno dati za džamije – bez obzira da li se radi o izgradnji ili renoviranju. To se finansira donacijama. Zakâh se međutim isključivo može dati u osam svrha – onako kako je Allâh to ograničio:

إِنَّمَا الصَّدَقَاتُ لِلْفُقَرَاء وَالْمَسَاكِينِ وَالْعَامِلِينَ عَلَيْهَا وَالْمُؤَلَّفَةِ قُلُوبُهُمْ وَفِي الرِّقَابِ وَالْغَارِمِينَ وَفِي سَبِيلِ اللّهِ وَابْنِ السَّبِيلِ فَرِيضَةً مِّنَ اللّهِ وَاللّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٌ

“Zakâh pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga skupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženima, i u svrhe na Allâhovome putu, i putniku namjerniku. Allâh je odredio tako! – A Allâh sve zna i mudar je.” (9:60)

Zakâh se dakle ne daje (generalno) u dobrotvorne svrhe – kao što je podučavanje Qur’âna i izgradnja džamija ili škola. Zakâh nije za to.