Zakâh za izgradnju i održavanje džamija

Govornik: Imâm `Abdul-`Azîz bin `Abdillâh bin Bâz (umro 1420)

Izvor:

 

 

Pitanje: Da li je Zakâh dozvoljen za izgradnju i održavanje džamija?

Odgovor: Većina učenjaka smatra da održavanje džamija zekatom nije dozvoljeno. Učenjaci kao da su saglasni o tome; to su jedino dozvolili neki od potonjih. Za to međutim ne postoji dokaz, nego je ispravno da se Zakâh daje u osam poznatih svrha – u koje ne spada održavanje džamija, škola i drugo. Zakâh se dakle daje u osam svrha spomenutih u Allâhovom جَلَّ وَ عَلَا govoru:

 إِنَّمَا الصَّدَقَاتُ لِلْفُقَرَاء وَالْمَسَاكِينِ وَالْعَامِلِينَ عَلَيْهَا وَالْمُؤَلَّفَةِ قُلُوبُهُمْ وَفِي الرِّقَابِ وَالْغَارِمِينَ وَفِي سَبِيلِ اللّهِ وَابْنِ السَّبِيلِ فَرِيضَةً مِّنَ اللّهِ وَاللّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٌ

»Zakâh pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga skupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženima, i u svrhe na Allâhovom putu, i putniku namjerniku. Allâh je odredio tako! – A Allâh sve zna i mudar je.« (9:60)

Većina učenjaka smatra da »na Allâhovom putu« znači džihâd. Neki potonji učenjaci smatraju da »na Allâhovom putu« obuhvata džihâd, kao i džamije, škole, zbližavanje i dobrotvorne projekte slične tome – kao što su mostovi, putevi i slično. Najispravnije i ono što smatra većina učenjaka je međutim da se riječi »na Allâhovom putu« isključivo odnose na džihâd i pozivanje u Allâhovu سُبْحَانَهُ vjeru – jer to spada u džihâd. Što se tiče džamija, škola, mostova, zbližavanja i sličnog, gradnja toga se finansira iz Bajt-ul-Mâla i donacijama muslimana – jer to spada u opštu korist.