Zadnji hadîth koji je objasnio Zajd al-Madkhalî

Zadnji hadîth koji je objasnio Zajd al-Madkhalî

Govornik: `Allâmah Zajd bin Muhammad bin Hâdi al-Madkhalî

Izvor: 

Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلم je rekao:

قَالَ اللَّهُ إِذَا أَحَبَّ عَبْدِي لِقَائِي أَحْبَبْتُ لِقَاءَهُ، وَإِذَا كَرِهَ لِقَائِي كَرِهْتُ لِقَاءَهُ

“Allâh je rekao: ‘Ako Moj rob voli susret sa Mnom, i Ja volim susret sa njim, a ako on ne voli susret sa Mnom, ne volim ni Ja susret sa njim.'” (al-Bukhârî 7504)

Ovo je specifično za vrijeme smrti, kada je kraj blizu. Vjernik će biti sretan. Meleki će ga obradovati radosnim vijestima. Spustiti će mu se i obradovati ga radosnim vijestima. Zbog toga on voli susret sa Allâhom.

Ovo međutim ne znači tokom vremena dobroga zdravlja i izbora. Majka pravovjernih, `Â’išah رضي الله عنها, je rekla: “Svako od nas mrzi smrt”. Poslanik صلى الله عليه وسلم je rekao: “Ne misli se na to, nego na vrijeme smrti”. Ko u tome momentu voli susret sa Allâhom, Allâh voli susret sa njim; a vjernik u tome momentu voli susret sa Allâhom zbog dobra koje može vidjeti i radosnih vijesti kojima je obradovan. Allâh عز وجل je rekao:

إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلَائِكَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنتُمْ تُوعَدُونَ نَحْنُ أَوْلِيَاؤُكُمْ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَفِي الْآخِرَةِ ۖ وَلَكُمْ فِيهَا مَا تَشْتَهِي أَنفُسُكُمْ وَلَكُمْ فِيهَا مَا تَدَّعُونَ

“Doista onima koji govore: ‘Gospodar naš je Allâh’, pa poslije budu ustrajni, silaze meleki: ‘Ne bojte se i ne žalostite se, i radujte se Džennetu, koji vam je obećan.’ Mi smo zaštitnici vaši u životu na ovom svijetu, a i na onom; u njemu ćete imati sve ono što duše vaše zažele, i što god zatražite – imat’ ćete” (41:30-31)

Ovo su stvari koje će učiniti da on voli susret sa Allâhom.

Što se zlikovaca tiče, oni u tome momentu neće voljeti susret sa Allâhom, jer će jedino biti obaviješteni o patnji i kazni – u Barzakhu i na Âkhiretu. Zbog toga on ne voli susret sa Allâhom nego mrzi to – a Allâh ne voli susret sa njim.

Ovo je zato što je naknada kod Allâha u skladu sa djelima; pa ko bude činio dobra djela i bude ustrajan na tome – Allâh će ga učvrstiti, a meleki će mu se spuštati u vremenima teškoća, a najveća teškoća je vrijeme smrti.