Zabrana posta na dan Bajrama

Autor: Imâm Ibn `Abdil-Barr al-Mâlikî

Izvor: al-Istidhkâr (3/329-330)

Mâlik je zabilježio od Muhammada bin Jahjâ bin Habbân, od al-A`radž, od Abu Hurajre رَضِيَ اللهُ عَنْهُ, koji je rekao:

 أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم نَهَى عَنْ صِيَامِ يَوْمَيْنِ يَوْمِ الْفِطْرِ وَيَوْمِ الأَضْحَى

“Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je zabranio da se poste dva dana: dan Fitra i dan Adhhâ.”

Mâlik je prenio da je čuo učenjake da kažu:

لاَ بَأْسَ بِصِيَامِ الدَّهْرِ إِذَا أَفْطَرَ الأَيَّامَ الَّتِي نَهَى رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم عَنْ صِيَامِهَا وَهِيَ أَيَّامُ مِنًى وَيَوْمُ الأَضْحَى وَيَوْمُ الْفِطْرِ فِيمَا بَلَغَنَا ‏.‏ قَالَ وَذَلِكَ أَحَبُّ مَا سَمِعْتُ إِلَىَّ فِي ذَلِكَ ‏

“Nema smetnje postiti cijelu godinu, ukoliko se ne poste dani koje je Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم zabranio: dani Minâ, dan Adhhâ i dan Fitra. Ovo smo naučili, i ovo je najdraže što sam čuo o ovoj temi.”

Svi učenjaci su saglasni da nije dozvoljeno postiti ova dva dana. Ovo važi bez obzira na situaciju i stanje. Nije naime dozvoljeno dobrovoljno postiti ova dva dana, na isti način kao što ih nije dozvoljeno postiti zbog zakletve, ili napaštanja propuštenih dana. Isto važi za hodočasnika koji je Mutamatti` i nema šta da kolje, niti uzima od drugih.

Ova dva dana je zabranjeno postiti. Onaj ko se zakune da će postiti jedan od ova dva dana se zakleo zabranjenom zakletvom. Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je rekao:

  وَمَنْ نَذَرَ أَنْ يَعْصِيَهُ فَلاَ يَعْصِهِ

“Ko se zakune zakletvom koja je nepokornost (Allâhu), neka Mu ne bude nepokoran.” (al-Bukhârî, Abû Dâwûd, at-Tirmidhî)

Ako se osoba zakune da će postiti određenoga dana, pa se dogodi da to bude dan Fitra ili dan Adhhâ, učenjaci su saglasni da ih ne smije postiti. Nisu međutim saglasni da li mora napostiti taj dan ili ne.

Jedan od stavova aš-Šâfi`î je da ga ne treba napostiti. To kažu i Zufar bin al-Hudhajl i drugi. Ovaj stav ima i Ibn Kahânah, sljedbenik Mâlika.

Abû Hanîfah, Abû Jûsuf i Muhammad smatraju da ga treba napostiti. Ovaj stav imaju i al-Hasan bin Hajj i al-Awzâ`î, a to je i drugi stav aš-Šâfi`î.

Bilježi se da je al-Awzâ`î rekao da ga treba napostiti, osim ako on ne namjerava ni da ih naposti, ni da ih posti.