Zaboravljanje Sudžûd i posljedice toga

Govornik: Imâm `Abdul-`Azîz bin `Abdillâh bin Bâz (umro 1420)

Izvor:

 

Pitanje: Koji propis važi ukoliko čovjek zaboravi Sudžûd u namazu – bez obzira da li se sjeti toga tokom namaza ili poslije?

Odgovor: Ukoliko zaboravi Sudžûd, rekat u kojem je zaboravljen je poništen i zamjenjuje se slijedećim rekatom. Ukoliko se dakle sjeti da je zaboravio Sudžûd, klanjat’ će još jedan rekat i nakon toga učiniti Sudžûd-us-Sahû. Ovo važi za imâma.

Onaj ko klanja za imâmom će ustati nakon što imâm preda Salâm i klanjati još jedan rekat. To je dovoljno i njegov namaz je إِن شَاءَ اَللّٰه ispravan, jer je izgubio rekat time što je zaboravio Sudžûd. Što se tiče imâma i onoga ko klanja sam, oni trebaju klanjati još jedan rekat i nakon toga učiniti Sudžûd-us-Sahû.

Ukoliko se onaj ko klanja za imâmom tek na slijedećem rekatu, nakon što je imâm počeo učiti sûru al-Fâtihah, sjeti da je zaboravio Sudžûd – ustat’ će nakon što imâm preda Salâm i klanjati još jedan rekat. Ukoliko se međutim sjeti toga čim zaboravi, odmah će učiniti Sudžûd – i time će njegov namaz biti ispravan i neće biti dužan klanjati još jedan rekat.

Ukoliko se sjeti da je zaboravio Sudžûd prilikom ustajanja na slijedeći rekat, ili nakon što se podigao a prije sûre al-Fâtihah, odmah će učiniti Sudžûd i u tome slučaju neće biti dužan klanjati još jedan rekat. Ukoliko međutim zaboravi i nastavi sa namazom, u tome slučaju će klanjati još jedan rekat. Najispravniji stav o ovome je da će u tome slučaju završiti namaz tako što će učiniti Sudžûd-us-Sahû, jer podsjeća na osobu koja se kasno priključila namazu.

Pitanje: Treba li ponoviti namaz ukoliko se tek nakon namaza sjeti da je zaboravio Sudžûd?

Odgovor: Ukoliko se sjeti da je zaboravio Sudžûd odmah nakon namaza, klanjat’ će još jedan rekat i učiniti Sudžûd-us-Sahû. Ukoliko se međutim sjeti toga nakon dužega vremena, kao na primjer slijedećega dana ili nakon dva dana, u tome slučaju će ponoviti cijeli namaz.