Zaboravio se abdestiti prilikom kupanja petkom

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor:

 

Pitanje: U petak sam se okupao za džumu. Namjeravao sam abdestiti se nakon kupanja, ali sam to zaboravio – i tako sam klanjao džumu. Šta sam dužan učiniti? Trebam li ponoviti namaz?

Odgovor: Braćo moja, čovjek kao prvo mora znati da je kupanje petkom obavezno, a onaj ko se ne okupa – griješan je prema Allâhu i Njegovom poslaniku . Allâhov poslanik je rekao:

غُسْلُ يَوْمِ الْجُمُعَةِ وَاجِبٌ عَلَى كُلِّ مُحْتَلِمٍ

“Kupanje petkom je obaveza svakoj punoljetnoj osobi”. (al-Bukhârî 879 i Muslim 846)

Kao drugo, da li se čovjek kupa zato što nema abdest ili iz drugog razloga? Odgovor je da se ne kupa zato što nema abdest. A ukoliko se ne kupa zato što nema abdest, tim kupanjem se ne može abdestiti – jer se jedino može abdestiti ukoliko se čisti radi abdesta.

Pa ukoliko se nije abdestio i klanjao je džumu bez abdesta, mora je ponoviti kao podne – jer nije imao namjeru da se abdesti. Ukoliko se međutim kupao jer je bio džunub a pri tome se nije abdestio, namaz mu je ispravan, jer je čovjeku dozvoljeno da klanja kupanjem od džunubluka iako se nije abdestio – pod uslovom da ispere usta i nos. Na osnovu ovoga kažemo bratu koji je postavio pitanje, najsigurnije je u tvom slučaju da ponoviš džumu kao podne – a ti ćeš biti nagrađen, jer nisi namjeravao klanjati bez abdesta.