Za studente koji zaista žele imati znanje

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor:

 

Student koji zaista želi imati znanje treba nastojati da stalno traži znanje. On dakle neprestano treba studirati, biti strpljiv i nikada ne biti sit znanja – jer je znanje teško. Predaš li se znanju potpuno, zauzvrat ćeš dobiti dio njega. A predaš li mu se samo djelimično, zauzvrat nećeš dobiti ništa. Budi istrajan u ponavljanju, dobronamjernim diskusijama sa braćom i pregledom stečenog znanja.

Pročitaš li biografije učenjaka رَحِمَهُم اللهُ, začudit ćeš se njihovom strpljenju pri traženju znanja. U to vrijeme nije bilo struje i pribora za pisanje. Stvari su bile teške. Uprkos tome cijele su noći provodili u ponavljanju. Koristili su svijeće i jedva su mogli vidjeti šta čitaju, ali su bili ozbiljni – jer su znali da je onaj ko ozbiljno traži znanje jednak mudžâhidu na Allâhovom putu. To dakle nije beznačajno djelo, nego djelo koje je jednako džihâdu na Allâhovom putu. Allâh تَبَارَكَ وَ تَعَالَى je rekao:

وَمَا كَانَ الْمُؤْمِنُونَ لِيَنفِرُوا كَافَّةً ۚ فَلَوْلَا نَفَرَ مِن كُلِّ فِرْقَةٍ مِّنْهُمْ طَائِفَةٌ لِّيَتَفَقَّهُوا فِي الدِّينِ وَلِيُنذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذَا رَجَعُوا إِلَيْهِمْ لَعَلَّهُمْ يَحْذَرُونَ

“Svi vjernici ne trebaju ići u boj. Neka se po nekoliko njih iz svake zajednice potrudi da se upute u vjerske nauke i neka opominju svoj narod kada mu se vrate, da bi se Allâha pobojali.” (9:122)

Svi vjernici dakle ne mogu ići u džihâd. Zašto? Zato što će islamski obredi propasti ukoliko svi to učine. Stoga je Allâh عَزَّ وَ جَلَّ rekao:

فَلَوْلاَ نَفَرَ مِن كُلِّ فِرْقَةٍ مِّنْهُمْ طَآئِفَةٌ

“Neka se po nekoliko njih iz svake zajednice…”

Što znači da neki trebaju ostati:

لِّيَتَفَقَّهُواْ فِي الدِّينِ

“…da se upute u vjerske nauke…”

Ko se može uputiti u vjerske nauke? Oni koji su otišli u rat ili oni koji su ostali? Oni koji su ostali:

وَلِيُنذِرُواْ قَوْمَهُمْ إِذَا رَجَعُواْ إِلَيْهِمْ لَعَلَّهُمْ يَحْذَرُونَ

“…i neka opominju svoj narod kada mu se vrate, da bi se Allâha pobojali.”

Pogledaj kako Allâh studiranje čini jednakim džihâdu na Allâhovom putu. Ti si, studentu, dakle mudžâhid na Allâhovom putu. Ljudi su u većoj potrebi za znanjem nego za džihâdom, jer džihâd obuhvata određeni aspekt – dok znanje obuhvata sve aspekte života. Znanjem čovjek poznaje svoju `Aqîdu o Gospodaru عَزَّ وَ جَلَّ, propise čistoće, kako da se abdesti, kako da obavlja namaz, kako daje Zakâh, kako posti, kako obavlja Hadždž – i kako se bori.

A ko su nasljednici poslanikâ? Mudžâhidi ili učenjaci? Zadnjespomenuti. Učenjaci su nasljednici poslanikâ. Oni su nasljednici poslanikâ ukoliko naslijede njihov `ibâdah, njihovu ćud, njihovo ponašanje i pozivanje. Učenjak koji međutim ne postupa po svom znanju nije nasljednik poslanikâ.