Vrste Tawhîda i njihova definicija

Vrste Tawhîda i njihova definicija

Autor: al-Ladžnah ad-Dâ’imah

Izvor: Fatâwâ al-Ladžnah ad-Dâ’imah (1/55/8943)

Pitanje: Koje su vrste Tawhîda i koja je definicija za svaku vrstu?

Odgovor: Postoje tri vrste Tawhîda: Tawhîd-ur-Rubûbijjah, Tawhîd-ul-Ulûhijjah, i Tawhîd-ul-Asmâ’ was-Sifât.

Tawhîd-ur-Rubûbijjah je svjedočenje da je Allâh jedini Stvoritelj, Opskrbljivač, Onaj koji daje i uzima život, i Onaj koji kontroliše i održava sva pitanja vlasti na nebesima i na zemlji. To je takođe pripisivanje upravljanja i zakonodavstva jedino Njemu, putem slanja Njegovih poslanîkâ i objave Njegovih Knjiga. Allâh kaže:

أَلَا لَهُ الْخَلْقُ وَالْأَمْرُ ۗ تَبَارَكَ اللَّهُ رَبُّ الْعَالَمِينَ

“Samo On stvara i upravlja! Uzvišen neka je Allâh, Gospodar svjetova!” (7:54)

Tawhîd-ul-Ulûhijjah je činjenje `ibâdah jedino Allâhu; ništa se drugo ne smije obožavati, prizivati, ili moliti za pomoć. Zakletve i žrtvovanje životinja moraju biti posvećene isključivo Njemu. Allâh kaže:

قُلْ إِنَّ صَلَاتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ لَا شَرِيكَ لَهُ ۖ وَبِذَٰلِكَ أُمِرْتُ وَأَنَا أَوَّلُ الْمُسْلِمِينَ

“Reci: ‘Klanjanje  moje, i obredi moji, i život moj, i smrt moja doista su posvećeni Allâhu, Gospodaru svjetova, koji nema saučesnika; to mi je narađeno i ja sam prvi musliman’.” (6:162-163)

On takođe kaže:

فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ

“Pa klanjaj se Gospodaru svome i Qurbân kolji.” (108:2)

Tawhîd-ul-Asmâ’ was-Sifât znači opisivati Allâha na način na koji je On Sebe opisao, i na način na koji ga je opisao Njegov poslanik صلى الله عليه وسلم, i nazivati Allâha imenima kojima je On Sebe nazivao, i kojima ga je u autentičnim ahâdîth nazivao Njegov poslanik صلى الله عليه وسلم, bez uspoređivanja i nalikovanja Njegovih imena i svojstava imenima i svojstvima Njegovih stvorenja, pogrešnoga tumačenja i negiranja (Njegovih imena i svojstava).

لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ ۖ وَهُوَ السَّمِيعُ الْبَصِيرُ

“Niko nije kao On! On sve čuje i sve vidi.” (42:11)