Vrline Ramadhâna

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

 

Prva i najveća vrlina Ramadhâna je to da je u njemu objavljen Qur’ân. U njemu je dakle počelo objavljivanje Qur’âna. To međutim ne znači da je Qur’ân odjednom spušten na najniže nebo – a da se onda postepeno objavljivao. Postoji taj stav, ali je ispravno da se Qur’ân tada počeo objavljivati.

Nakon toga je objavljivanje trajalo do smrti Allâhovog poslanika i upotpunjeno je dakle kada je Allâhov poslanik ﷺ umro. Ovo je veličanstvena vrlina. Od svih mjeseci Allâh je izabrao ovaj mjesec za objavljivanje Qur’âna.

Ovaj mjesec je takođe uputa ljudima:

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِيَ أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ

»U mjesecu Ramadhânu počelo je objavljivanje Qur’âna, koji je putokaz ljudima, jasan dokaz Pravog puta i razlikovanja dobra od zla.« (2:185)

Tokom ovog mjeseca se poboljšavaju srca, djela i govor. On je dakle uputa za ljude. Allâh ih upućuje preko njega, kao što je na isti način Qur’ân uputa za ljude. On im pokazuje put ka istini i onome što je ispravno i naređuje im to. U Qur’ânu i u ovom mjesecu Allâh pojašnjava ljudima ono za čime su u potrebi od vjerskih i dunjalučkih stvari – jer oni to ne znaju detaljno. Allâh to zna i On im to pojašnjava, upućuje ih na to i olakšava im.

Treća vrlina ovog mjeseca je to da je Allâh u njemu ovom ummetu post učinio obaveznim – kao što ga je učinio obaveznim i prijašnjim ummetima. Post je dakle stari `ibâdet, iako su ummeti imali različite pristupe njemu. Allâh ga je međutim učinio obaveznim svim muslimanima, bez obzira na vrijeme i mjesto:

فَمَن شَهِدَ مِنكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ

»Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka posti« (2:185)