Vrline prvih deset dana Dhûl-Hidždžah

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor:

 

Allâhov poslanik  je o prvih deset dana Dhûl-Hidždžah rekao:

مَا مِنْ أَيَّامٍ الْعَمَلُ الصَّالِحُ فِيهِنَّ أَحَبُّ إِلَى اللَّهِ مِنْ هَذِهِ الأَيَّامِ الْعَشْرِ   فَقَالُوا يَا رَسُولَ اللَّهِ وَلاَ الْجِهَادُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ   فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم‏ وَلاَ الْجِهَادُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ إِلاَّ رَجُلٌ خَرَجَ بِنَفْسِهِ وَمَالِهِ فَلَمْ يَرْجِعْ مِنْ ذَلِكَ بِشَيْءٍ

“Nijedno djelo Allâhu nije draže od djela tokom ovih Deset dana. Oni su rekli: Čak ni Džihâd na Allâhovom putu? On  je rekao: Čak ni Džihâd na Allâhovom putu, osim čovjeka koji ode i bori se svojim životom i svojim imetkom i ne vrati se ni sa jednim.” (at-Tirmidhî 757)

Na osnovu ovog časnog hadîtha trebamo nastojati da tokom ovih deset dana činimo dobra djela, kao što su post, podsjećanje na Allâha (Dhikr), učenje Qur’âna, povećano obavljanje namaza, sadaqah, dobrota prema stvorenjima i ostalo čime se približava Allâhu  تَبَارَكَ وَ تَعَالَى.

Dobra djela tokom ovih Deset dana su čak bolja i od dobrih djela tokom zadnjih deset dana Ramadhâna, jer je Allâhov poslanik  to potvrdio sveobuhvatnim govorom:

مَا مِنْ أَيَّامٍ الْعَمَلُ الصَّالِحُ فِيهِنَّ أَحَبُّ إِلَى اللَّهِ مِنْ هَذِهِ الأَيَّامِ الْعَشْرِ

“Nijedno djelo Allâhu nije draže od djela tokom ovih Deset dana.”

Studenti trebaju ljudima skretati pažnju na vrijednosti ovih Deset dana, jer ih ljudi nisu svjesni i neuki su – u potrebi su za podsjećanjem i znanjem.

Najvažniji dan posta među njima je dan `Arafah (deveti Dhûl-Hidždžah), jer je Allâhov poslanik , kada je bio upitan o postu na dan `Arafah rekao:

صِيَامُ يَوْمِ عَرَفَةَ إِنِّي أَحْتَسِبُ عَلَى اللَّهِ أَنْ يُكَفِّرَ السَّنَةَ الَّتِي قَبْلَهُ وَالَّتِي بَعْدَهُ

“Nadam se od Allâha da post na dan `Arafah briše grijehe prethodne i slijedeće godine.” (Ibn Mâdžah 1802)

Što se međutim tiče onoga što rade neki ljudi, koji specifikuju i ograničavaju post na sedmi, osmi i deveti Dhûl-Hidždžah, smatrajući to nečim posebnim – to je pogrešno. Ukoliko neko ima običaj postiti tri dana u svakom mjesecu pa posti sedmi, osmi i deveti jer su to dani kada običava postiti – to je u redu. Nema međutim osnovu reći da je od Sunneta postiti samo sedmi, osmi i deveti Dhûl-Hidždžah. Što se posta tokom ovih Deset dana tiče, treba ih postiti sve ili samo dan `Arafah.

Što se međutim tiče onoga ko ima običaj postiti tri dana u svakom mjesecu pa posti sedmi, osmi i deveti – to je u redu.