Vraćajte se na učenjake

Vraćajte se na učenjake

Govornik: Šajkh Sâlih bin Sa`d as-Suhajmî

Izvor: 

Vraćajte se na učenjake, braćo. Vraćajte se na velike učenjake kao što su naš Muftî (`Abdul-`Azîz bin `Abdillâh Âl aš-Šajkh), Šajkh Sâlih al-Fawzân, uvaženi Šajkh Sâlih al-Luhajdân, uvaženi Šajkh `Abdul-Muhsin al-`Abbâd al-Badr, uvaženi Šajkh Zajd bin Hâdî al-Madkhalî, uvaženi Šajkh Rabî` bin Hâdî al-Madkhalî i uvaženi Šajkh `Alî bin Nâsir al-Faqîhî.

Ovi učenjaci su visoko cijenjeni. Na njih se treba vraćati i upućivati i od njihovoga se znanja treba okorištavati. Iznesite njima ove stvari i oni će vas uputiti. Ne smijete se međusobno svađati i ne smijete dozvoliti da vam dođe neiskusan i mlad čovjek i napravi podjelu među vama, bez obzira iz koje zemlje on dolazio. Čuo sam kako je čovjek došao u zemlju gdje su ljudi slijedili ono što je ispravno i bili složni, pa ih je podijelio na grupe i sekte.

Budite oprezni, ovo je vrlo ozbiljna stvar. Prenesite ovaj govor bližnjima, a ja molim Allâha تبارك وتعالى da okoristi nas i vas onim što govorimo i radimo. Mi posjedujemo samo malo znanja. Ono je, tako mi Allâha, skromno. Nadamo se međutim da nas Allâh upućuje na put naših uvaženih učenjaka, koji Allâhovu عز وجل knjigu štite od iskrivljavanja ekstremista, neistinâ onih koji su na neistini i tumačenja neznalica.