“Vladari uživaju dok je narod u siromaštvu”

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Šta vi kažete o onome ko je protiv vladara iz ekonomskih razloga i govori da smo mi u potrebi i da su plate male, dok je onima koji su bliski sa vladarom i onima oko njih dobro – za razliku od slabih koji ne dobijaju ništa od privilegija zemlje?

Odgovor: Nije dozvoljeno loše pričati o vladaru ukoliko on nije napustio Islâm. Ukoliko je napustio Islâm i uznevjerovao, muslimani ga mogu zamijeniti drugim ukoliko su to u stanju. Sve dok on nije napustio Islâm a ima greške, o njemu nije dozvoljeno loše pričati niti činiti pobunu protiv njega zbog velikih štetâ koje će to nanijeti kao što je krvoproliće, podjela i neprijateljsko preuzimanje vlasti.

Ova stvar spada u osnove `Aqîde.

Allâhov poslanik صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ je rekao ensarijama رَضِيَ اللهُ عَنْهُم:

سَتَلْقَوْنَ بَعْدِي أَثَرَةً فَاصْبِرُوا حَتَّى تَلْقَوْنِي عَلَى الْحَوْضِ

“Doživjeti ćete poslije mene sebičnost (neki vladari će sebi davati prednost u dunjalučkim pitanjima), pa budite strpljivi dok me ne sretnete kod Jezera.” (al-Bukhâri 3792)

Sve dok su u pitanju dunjalučke stvari – الْحَمْدُ للهِ, to je lako podnositi. To nije ništa i biti ćemo strpljivi sa tim. Svako će polagati račun. Svako će odgovarati za svoja djela.