Vješanje Qur’ânskih ajeta na zid

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor:

 

 

Pitalac: Koji je propis za vješanje Qur’ânskih âjeta na zid?

Ibn `Uthajmîn: Zašto da se vješaju Qur’ânski âjeti?

Pitalac: Kao dekoracija.

Ibn `Uthajmîn: Ako je kao dekoracija, to je ismijavanje Qur’âna. Kako da Veličanstveni Qur’ân koji je objavljen da liječi srca i podsjeća ljude bude dekoracija na zidovima?

Pitalac: Zbog traženja berićeta?

Ibn `Uthajmîn: Da li je preneseno od Selefa da su tražili berićet na taj način? Odgovor je ne. A mi kao nasljednici moramo slijediti ono na čemu su bili Selefi. Ima li treća svrha?

Pitalac: Zbog podsjećanja.

Ibn `Uthajmîn: Da li se ljudi koji sjede u tim prostorijama podsjećaju i uče Qur’ân? Ne. Možda samo nekolicina, ako ih uopšte ima. Ima li četvrta svrha?

Pitalac: Kao zaštita od džina.

Ibn `Uthajmîn: Da li je preneseno da su se Selefi na taj način štitili od džina?

Pitalac: Ne.

Ibn `Uthajmîn: Kako onda Selefi nisu znali za tu metodu a nama je poznata? To je u najmanju ruku novotarija, iako je to i vrsta nepoštovanja Qur’âna. Jer na zidu na primjer stoji

وَلاَ يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا

»i ne ogovarajte jedni druge!« (49:12),

dok se na sijelu uveliko ogovara. To je ruglo.

Zato savjetujte sve ljude koje vidite da vješaju âjete na zidove, bilo da je na samom zidu ili papiru ili slično. Posavjetujte ih i recite im da je to Allâhov govor koji nije objavljen u tu svrhu. Slično tome je i puštanje Qur’âna preko telefona onima koji čekaju. Zar da se Qur’ân koristi u tu svrhu? To će možda čuti nevjernik ili osoba slična nevjerniku i to će mu mnogo zasmetati, pa ćeš ti na taj način biti razlog mržnje čovjeka prema ovom Časnom Qur’ânu. Zato savjetujte i one koji puštaju Qur’ân preko telefona tokom čekanja.