“Vjerska sloboda je veća u nevjerničkim nego u islamskim zemljama”

Govornik: Imâm Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî

Izvor:

Postoji sumnja koja se ovom prilikom mora spomenuti, a to je obmanljiva sumnja kojom mnogi mladi danas bivaju prevareni. Oni kažu:

“Vjerska sloboda je ovdje veća nego u našim zemljama.”

To je sa izvjesnih tačaka gledišta tačno, ali ih ja međutim iznenadim realnošću sa kojom žive. Kažem im:

“Da li ste u mogućnosti da Adhânom podižete važe glasove?”

Njihov odgovor je: “Ne”. Ja im zatim kažem:

“Gdje je onda ta sloboda o kojoj pričate?”

Nakon toga ih podsjetim na daleku budućnost; ukoliko, kao što tvrdite, bježite sa vašom vjerom u nevjerničke zemlje, priznajete li da tamo (u Americi, Francuskoj itd.) nećete biti u stanju uspostaviti islamsku državu prije prolaska dugih stoljećâ? Šta je vjerovatnije; da se vratite u vaše zemlje i da tamo u saradnji sa vašom braćom prvo uspostavite islamsko društvo i islamski način života, a iz čega će zatim proizaći uspostavljanje islamske države i suđenje islamom – ili da će se to desiti (u nevjerničkim zemljama)?

Njihov odgovor je da će se to prije desiti u islamskim zemljama – jer promjena stanja tih nevjerničkih zemalja u stanje u kojem se nalaze islamske zemlje zahtijeva stoljeća.

Vi stoga živite u iluzijama i govorite da živite u većoj slobodi nego u islamskim zemljama. To je iluzija i fantazija. Da; vi klanjate, postite i tako dalje – ali se većina vašega posta i vaših namaza ne odvija na šerijatski propisan način. Pored toga su mladi u nevjerničkim zemljama izloženi problemima vezanim za brakove sa (kako oni tvrde) sljedbenicama Knjige i djecu sa njima. Pojavljuju se i sporovi kada se žena razvede od njega a on joj nije dao razvod – a djeca zatim ostaju sa njom a ne sa njim i tako dalje… To su problemi o kojima nas stalno pitaju, a koji se ne pojavljuju u islamskim zemljama.

Zbog toga je realnost bez sumnje da muslimanu danas nije dozvoljeno živjeti u nevjerničkim zeljama. Stoga mu je, ukoliko je protjeran iz svoje zemlje, dozvoljeno da se nastani u drugoj islamskoj zemlji. Ovo je ono čega sam se mogao prisjetiti i što sam smatrao neophodnim spomenuti u vezi sa ovom temom.