Vjernik uživa u `ibâdetu

Vjernik uživa u `ibâdetu

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor: 

Druga velika korist `ibâdeta je da rob uživa u njemu. Niko drugi ne može doživjeti takav užitak. On u njemu nalazi svoj mir. Kada bi poslanika صلى الله عليه وسلم nešto brinulo, rekao bi Bilâlu رضي الله عنه da pozove na namaz da se u njemu smire. Kada bi bio zabrinut i uznemiren okretao bi se namazu. U njemu bi nalazio mir i uživao. Isto važi za vjernike. Allâh تعالى je rekao:

وَاسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلَاةِ ۚ وَإِنَّهَا لَكَبِيرَةٌ إِلَّا عَلَى الْخَاشِعِينَ الَّذِينَ يَظُنُّونَ أَنَّهُم مُّلَاقُو رَبِّهِمْ وَأَنَّهُمْ إِلَيْهِ رَاجِعُونَ

“Tražite pomoć strpljenjem i namazom. To je doista teško, osim poslušnima. Onima koji su uvjereni da će se sresti sa Gospodarom svojim i da će se Njemu vratiti.” (2:45-46)

Ovi ljudi uživaju u namazu. Zbog toga ga oduljuju, jer ih on ne zamara. To međutim nije slučaj sa onim ko klanja bez skrušenosti. On se osjeća kao da je u zatvoru. On žuri ispred imâma i želi što prije izaći iz namaza, jer se osjeća zatvoren. Sa druge strane je onaj ko klanja sa skrušenošću smiren i uživa u džannatskim blagodatima sve dok obavlja namaz. On uživa u `ibâdetu. Zbog toga su neki rekli:

“Ukoliko stanovnici Džannah osjećaju ono što mi osjećamo, njihov život je dobar.”

To znači užitak koji osjećaju u `ibâdetu i pokornosti. Drugi je rekao:

“Stanovnici dunjaluka su jadnici. Napuštaju ga bez spoznavanja najslađega užitka na njemu.”

… a to je `ibâdah Allâhu سبحانه وتعالى. U njemu je dakle užitak za vjernika.