Važnost i obaveza pobijanja lažnih ideologija i neistomišljenika

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

U ovome je obaveza pobijanja neistomišljenika, u suprotnosti sa onim što neki govore: “Ostavite pobijanja”, “Pustite ljude na miru”, “Svako ima svoje mišljenje i to treba poštovati”, “Sloboda mišljenja”, “Sloboda govora”…  Ovo će dovesti do uništenja Ummeta.

Ovo će dovesti do uništenja Ummeta. Selefi nisu šutjeli o ovakvima, nego su ih otkrivali i pobijali znanjem zbog opasnosti koju to predstavlja za Ummah. Mi ne smijemo šutjeti o njihovome zlu i moramo objasniti ono što je Allâh objavio. U protivnome ćemo biti od onih koji skrivaju istinu, o kojima je Allâh rekao:

إِنَّ الَّذِينَ يَكْتُمُونَ مَا أَنزَلْنَا مِنَ الْبَيِّنَاتِ وَالْهُدَىٰ مِن بَعْدِ مَا بَيَّنَّاهُ لِلنَّاسِ فِي الْكِتَابِ ۙ أُولَٰئِكَ يَلْعَنُهُمُ اللَّهُ وَيَلْعَنُهُمُ اللَّاعِنُونَ

“One koji budu tajili jasne dokaze koje smo mi objavili, i Pravi put nakon što smo ga u Knjizi ljudima označili, Allâh će prokleti, a prokleti će ih i oni koji proklinju.” (2:159)

Ovo se dakle ne odnosi samo na novotare, nego i na one koji šute o njima. Allâh one koji šute o njima omalovažava i prijeti im kaznom, jer je objašnjavanje i razjašnjavanje ljudima putem ovih pobijanja zasnovanih na znanju obavezno. Ova pobijanja zasnovana na znanju su sada dostupna u muslimanskim knjižarama i ona uklanjaju zlo sa Pravoga Puta i upozoravaju protiv ovakvih.

Ove ideologije – kao što su sloboda mišljenja, sloboda govora i međusobno poštovanje (i u slučajevima suprotstavljanja istini) – se ne smiju promovisati i one ne dolaze ni od koga osim onih u zabludi koji skrivaju istinu. Naša namjera nije kritikovanje ljudi i pričanje o ljudima, nego je naša namjera objašnjavanje istine.

Ovo je amânet kojim je Allâh obavezao učenjake, tako da nije dozvoljeno šutjeti o ovakvima. Nažalost je stanje danas takvo da oni koji pobijaju ovakve bivaju optuženi da su nagli, da su ovo i ono, da se oni ne trebaju pobijati, da njihovo stanje ne bi bilo poznato da su oni šutjeli o njima i slično.

Učenjaci nikada neće prestati ljudima objašnjavati zlo ovih zabludjelih daija!