Uzimanje znanja od osobe koja Džahma bin Safwâna ne smatra novotarom

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Postoje oni koji govore da znanje treba uzimati od svih koji ga posjeduju – čak i ukoliko bi smatrali da Džahm bin Safwân nije novotar. Oni govore:

“Neka te ne zanima to što ga ne proglašava novotarom. Uzimaj znanje od njega.”

Da li je to tačno?

Odgovor: To nije tačno. Znanje se uzima isključivo od učenjaka koji ga sprovode u praksu i poznati su po njemu. Što se tiče onih koji šire novotarije i olako gledaju na njih, od takvih se ne uzima znanje. Takve osobe utiču na one koji sjede sa njima i uče od njih – jer olako gledaju na novotarije.

Ukoliko je došlo do te mjere da se Džahm bin Safwân uopšte ne smatra novotarom, treba se zapitati ko je onda novotar. Džahm bin Safwân je čak proglašen nevjernikom! Rekao je da je Qur’ân stvoren i da Allâh ne govori. Negirao je jedno od Allâhovih svojstava. Opisao je Allâha sa nesavršenošću.

Allâh جَلَّ وَ عَلَا je osudio mušrike jer su obožavali kipove koji ne govore sa njima. Allâh جَلَّ وَ عَلَا je rekao o onima koji su obožavali tele:

أَلَمْ يَرَوْاْ أَنَّهُ لاَ يُكَلِّمُهُمْ

“Zar nisu vidjeli da im ono ne govori…” (7:148)

Ibrâhîm عَلَيْهِ السَّلَامُ je rekao svome ocu:

يَا أَبَتِ لِمَ تَعْبُدُ مَا لَا يَسْمَعُ وَلَا يُبْصِرُ وَلَا يُغْنِي عَنكَ شَيْئًا

“O oče moj, zašto obožavaš onoga koji niti čuje niti vidi, niti ti može od kakve koristi biti?” (19:42)

Onaj ko kaže da je Džahm bin Safwân samo novotar ili ga čak ni ne smatra novotarom, u stvari širi novotarije i olako gleda na njih.