Uzimanje abdesta Zamzam vodom

Uzimanje abdesta Zamzam vodom

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor:

Pitanje: Ukoliko osoba koja obavlja Hadždž jedino sa sobom ima Zamzam a vrijeme je za namaz, da li će se on abdestiti tom vodom ili će učiniti Tajammum – uzimajući u obzir da je Zamzam blagoslovljena voda koju jedino treba piti?

Odgovor: Sva hvala pripada Allâhu, Gospodaru svjetova. Neka je salavat i Salâm na našega poslanika Muhammada, njegovu familiju i ashabe.

Kao što je brat spomenuo, Zamzam je blagoslovljena voda. Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم je rekao:

مَاءُ زَمْزَمَ لِمَا شُرِبَ لَهُ

“Zamzam voda je za ono za što se pije.” (Ibn Mâdžah 3178)

U njen blagoslov međutim takođe spada da se njome čisti pred namaz. Dozvoljeno je abdestiti se tom vodom i to je u redu – jer je to voda i obuhvaćena je Allâhovim تعالى riječima:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِذَا قُمْتُمْ إِلَى الصَّلاةِ فاغْسِلُواْ وُجُوهَكُمْ وَأَيْدِيَكُمْ إِلَى الْمَرَافِقِ وَامْسَحُواْ بِرُؤُوسِكُمْ وَأَرْجُلَكُمْ إِلَى الْكَعْبَينِ وَإِن كُنتُمْ جُنُبًا فَاطَّهَّرُواْ وَإِن كُنتُم مَّرْضَى أَوْ عَلَى سَفَرٍ أَوْ جَاء أَحَدٌ مَّنكُم مِّنَ الْغَائِطِ أَوْ لاَمَسْتُمُ النِّسَاء فَلَمْ تَجِدُواْ مَاء فَتَيَمَّمُواْ صَعِيدًا طَيِّبًا فَامْسَحُواْ بِوُجُوهِكُمْ وَأَيْدِيكُم مِّنْهُ

“O vi koji vjerujete, kada hoćete namaz obaviti, lica svoja i ruke svoje do iza laktova operite – a glave svoje potarite – i noge svoje do iza članaka operite. Ako ste džunupi, onda se očistite; a ako ste bolesni, ili na putu, ili ako ste izvršili prirodnu potrebu, ili ako ste imali odnos sa suprugama, a ne nađete vode, onda rukama svojim čistu zemlju dotaknite i njima preko lica svojih i ruku svojih pređite.” (5:6)

U tome slučaju mu je obavezno da iskoristi tu vodu i da se njome očisti. Nije mu dozvoljeno činiti Tajammum sve dok je voda dostupna.