Uslov za jedenje nevjerničkog mesa i ženidbu njihovim ženama

Govornik: `Allâmah Muqbil bin Hâdî al-Wâdi`î (umro 1422)

Izvor:

 

Pitanje: Da li nam je dozvoljeno jesti ono što su zaklali amerikanci i ženiti se njihovim ženama, uzimajući u obzir da su većina njih sekularisti?

Odgovor: Ukoliko oni ne pripadaju sljedbenicima Knjige, nije dozvoljeno jesti ono što su zaklali. Moraš znati da je onaj ko je zaklao musliman koji kolje na islamski način – ili jevrej ili kršćanin koji kolje na njihov način. U protivnome nije dozvoljeno jesti ono što su zaklali:

الْيَوْمَ أُحِلَّ لَكُمُ الطَّيِّبَاتُ وَطَعَامُ الَّذِينَ أُوتُواْ الْكِتَابَ حِلٌّ لَّكُمْ وَطَعَامُكُمْ حِلُّ لَّهُمْ وَالْمُحْصَنَاتُ مِنَ الْمُؤْمِنَاتِ وَالْمُحْصَنَاتُ مِنَ الَّذِينَ أُوتُواْ الْكِتَابَ مِن قَبْلِكُمْ إِذَا آتَيْتُمُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ مُحْصِنِينَ غَيْرَ مُسَافِحِينَ وَلاَ مُتَّخِذِي أَخْدَانٍ

“Danas vam se dozvoljavaju sva lijepa jela; i jela onih kojima je data Knjiga dozvoljena su vam, i vaša su jela njima dozvoljena, i čestite žene vjernice, i čestite kćeri onih kojima je data Knjiga prije vas, kada im vjenčane darove njihove dadnete s namjerom da se njima oženite, a ne da s njima blud činite i da ih za prilježnice uzimate.” (5:5)

Isto važi i za brak; nije dozvoljeno ženiti se sekularistkinjama – jer one ne vjeruju ni u kakvu religiju. U redu je međutim oženiti se ženom koja je kršćanka – dok je njen otac sekularista. Vodi međutim računa da ti djeca ne postanu kršćani i nastoj da je pozivaš u islâm.

Pitanje: Ko će je vjenčati?

Odgovor: To može učiniti pravedan čovjek. Obaviješten sam da oni idu sveštenicima koji ih vjenčavaju i postavljaju uslove koji se kose sa vjerom. U slučaju da se tako vjenčaju, moraju se ponovo vjenčati na način koji je u skladu sa islâmom. Ona dakle može izabrati pravednoga čovjeka koji će ih vjenčati.