Uslov da žena sjedi i priča sa muškom rodbinom

Govornik: Imâm `Abdul-`Azîz bin `Abdillâh bin Bâz (umro 1420)

Izvor:

 

Pitanje: Da li je ženi, ukoliko je pokrivena, dozvoljeno da sjedi sa svojom muškom rodbinom i da priča o vjeri i generalnim stvarima?

Odgovor: Da, u redu je da žena sjedi sa muškarcima – ukoliko to sjedenje ne sadrži nemoral i iskušenja. Ona međutim treba biti pokrivena i savjetovati ili pričati o potrebnim stvarima. Primjer toga je da sjedi sa svojim djeverima ili amidžićima i priča o potrebama u kući ili ih savjetuje – ili priča o nekim drugim potrebnim stvarima. Ona se međutim ne smije osamljivati sa njima ili biti otkrivena, nego treba biti Šerijatski pokrivena – treba dakle pokriti lice i ostatak tijela. Sa njima treba pričati na fin način, tako da ne iskušavaju jedni druge. Ne treba pričati zavodljivo, nego na normalan način. Allâh جل وعلا je rekao:

يَا نِسَاءَ النَّبِيِّ لَسْتُنَّ كَأَحَدٍ مِّنَ النِّسَاءِ ۚ إِنِ اتَّقَيْتُنَّ فَلَا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَيَطْمَعَ الَّذِي فِي قَلْبِهِ مَرَضٌ وَقُلْنَ قَوْلًا مَّعْرُوفًا

“Ô žene Vjerovjesnikove, vi niste kao druge žene! Ako se Allâha bojite, nemojte zavodljivo govoriti, pa da tada žudnju osjeti onaj u čijem je srcu bolest, i govorite riječi koje su kao lijepe poznate!” (33:32)

Ženi je dakle propisano da priča na lijep način koji ne sadrži nemoral, flertovanje, šarm, predusretljivost, nepristojnost, grubost i nasilje; ona dakle treba biti umjerena.