Ušli su u parlament, a zatim…

Govornik: Imâm Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî

Izvor:

Pitanje: Neki od njih govore da Šajkh `Abdul-`Azîz bin Bâz i Šajkh Ibn `Uthajmîn dozvoljavaju ulaske u ove parlamente da bi se izbjegla veća šteta. Oni smatraju da, ukoliko muslimani prepuste stvari griješnicima i novotarima, oni će postati većina – i to će biti štetno po muslimane. Prema njima je dakle ulazak u parlament dozvoljen da bi se izbjegla veća šteta.

Odgovor: To je njihovo mišljenje, a kamo sreće da je to njihovo mišljenje ubjeđenje. Nažalost nam stvarnost pokazuje da, otkako su al-Ikhwân al-Muslimûn sa istim motivom uveli ulazak u parlament, od toga ulaska u parlament nije bilo nikakve koristi. To je jedino pomoglo parlamentu i primjeni njegovih zakona koji nisu u skladu sa Šerijatom.

Ja ne negiram da od toga može biti koristi, ali je ta korist zanemariva. To podsjeća na srčanu bolest koja pokazuje simptome na tijelu a ublažava se tabletama protiv bolova. To je međutim rijetkost. Što se tiče potpunoga liječenja bolesti, stvarnost je najveći dokaz da to nije slučaj. Koliko dugo ćemo dolaziti sa ovim tvrdnjama kada su mnoge islamske grupe ovo pokušavale desetljećima? Trenutno smo svjedoci novoga pokušaja. To je čovjeku dovoljno da izvuče pouku. Zbog toga im ponovo savjetujem da traže znanje:

فَوَاللَّهِ لأَنْ يَهْدِيَ اللَّهُ بِكَ رَجُلاً وَاحِدًا خَيْرٌ لَكَ مِنْ أَنْ يَكُونَ لَكَ حُمْرُ النَّعَمِ

“Tako mi Allâha, bolje ti je da Allâh preko tebe uputi jednoga čovjeka nego da imaš crvene deve”. (al-Bukhârî 4210)

Pitanje: Davno si rekao da ovi ljudi ulaze u parlament da naprave promjene, a u stvari se sami promijene.

Odgovor: Sami se promijene, da. Bili smo svjedoci toga. Imamo kao primjer neku našu braću u Kuvajtu; ušli su u parlament sa bradom a izašli obrijani. Ušli su u parlament u arapskoj odjeći, a sada su odjeveni kao stranci.