Upozorenje protiv uskraćivanja nasljedstva kćerima

Upozorenje protiv uskraćivanja nasljedstva kćerima

Autor: al-Ladžnah ad-Dâ’imah

Izvor: al-Fatâwâ al-Qajjimah lil-Usrah al-Muslimah, strana 166

Pitanje: Neki ljudi ne žele davati kćerima nasljedstvo iz straha da će to uzeti njihovi budući muževi. Da li je to dozvoljeno?

Odgovor: Allâh تعالى je u sûri an-Nisâ’ objasnio ko su nasljednici i koliki je njihov udio. Među ovim nasljednicima su i ćerke. On je naredio da svako od njih treba dobiti svoje pravo i završio prvi od âjât u vezi nasljedstva sa:

تِلْكَ حُدُودُ اللّهِ وَمَن يُطِعِ اللّهَ وَرَسُولَهُ يُدْخِلْهُ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا وَذَلِكَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ وَمَن يَعْصِ اللّهَ وَرَسُولَهُ وَيَتَعَدَّ حُدُودَهُ يُدْخِلْهُ نَارًا خَالِدًا فِيهَا وَلَهُ عَذَابٌ مُّهِينٌ

 “To su Allâhovi propisi, a onoga ko se pokorava Allâhu i Poslaniku Njegovu On će uvesti u dženetske bašče, ispod kojih teku rijeke, i u kojima će vječno ostati. To je uspjeh veliki! A onoga ko bude nepokoran Allâhu i Poslaniku Njegovom, te preko granica Njegovih bude prelazio, On će uvesti u Vatru u kojoj će vječno ostati; njemu pripada kazna sramna!” (4:13-14)

Završio je sûru sa:

 يُبَيِّنُ اللّهُ لَكُمْ أَن تَضِلُّواْ وَاللّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ

“To vam Allâh objašnjava, da ne zalutate. A Allâh zna sve.” (4:176)

Onaj ko ćerki bez njenoga pristanka i saglasnosti oduzme njeno pravo koje joj je dao Allâh se usprotivio Allâhu i Njegovome poslaniku صلى الله عليه وسلم, slijedio svoju strast i upao u fanatizam i običaj iz vremena Džâhilijjah. Njegovo prebivalište će biti Džahannam ukoliko se ne pokaje i svakome ne dadne njegovo pravo.