Upozoravanje protiv Šajkha al-Albânîja spada u najčudnije stvari

Upozoravanje protiv Šajkha al-Albânîja spada u najčudnije stvari

Govornik: `Allâmah `Abdul-Muhsin bin Hamad al-`Abbâd al-Badr

Izvor:

Pitanje: Koji je vaš savjet u vezi sa onima koji ogovaraju Šajkha al-Albânîja رحمه الله i upozoravaju protiv njega? Kako se mi trebamo odnositi prema takvim ljudima?

Odgovor: Upozoravanje protiv Šajkha al-Albânîja spada u najčudnije stvari. Čudno je da se upozorava protiv čovjeka koji je služio Sunnah i cijeli svoj život posvetio istraživanju hadîthâ Allâhovoga poslanika صلى الله عليه وسلّم, objašnjavajući šta je autentično a šta nije.

Ono što je prikladno je doviti za njega, hvaliti ga i okorištavati se njegovim znanjem. Realnost onih koji su se u ovim vremenima posvetili oblasti hadîtha je da ne mogu izbjeći vraćanje na dvojicu ljudi; a to su al-Hâfidh Ibn Hadžar i Šajkh al-Albânî. Kada su stvari vezane za hadîth u pitanju, korist koja je potekla od ove dvojice ljudi je ogromna.

Stoga to znači da onaj ko upozorava protiv Šajkha al-Albânîja u stvari upozorava protiv spoznavanja istine i pristupa Sunnetu, jer je al-Albânî bio vrlo marljiv u služenju oblasti hadîtha i Sunneta – olakšavajući studentima pristup njima i njihovo razumijevanje.

Šajkh al-Albânî je dakle vrijedan pohvale i dove za njega.